Tejpning av knä vid löparknä

Tejpning av knä vid löparknä

21.03.2012

I mitt inlägg om löparknä berättade jag att tejpning kan vara en del i behandlingen för att slippa löparknä. Eftersom senan ITB vid löparknä är överbelastad och skaver på benutskottet vid sidan om knäet, så kan en rätt gjord tejpning lindra symptomen genom att minska på friktionen. Idéen med tejpning för löparknä är att tejpen ska vara riktigt spänd på det ömma stället, så att blodcirkulationen i området förbättras. På bilden ser ni hur jag brukar tejpa mitt knä med kinesiotejp. Kinesiotejp är bäst att använda eftersom det är elastiskt och på så sätt inte begränsar rörligheten. Applicera alla bitarna med stretch på det ömma området, och ändarna av bitarna har ingen stretch.

Här hittar du bra kinesiotejp hos Gymgrossisten!

Tejpen håller ungefär en vecka, beroende på kvaliteten. Längst ner hittar du också ett you- tubeklipp på hur knätejpningen går till.

tejpning av löparknä

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

12 thoughts on “Tejpning av knä vid löparknä

 1. Kenji Claesson skriver:

  Vad tycker du om typ knästöd, typ en “strumpa” för knät. De spänner ju inte åt lika hårt som tejp kanske men är elastiska och värmer bra. Är det något som också kan funka eller är det mest för annat?

  1. Lina Björkskog skriver:

   Nu har jag inte testat sånt så kan inte säga av erfarenhet. Inte tror jag att ett löparknä blir sämre av det, men ett sånt stöd har inte samma funktion att det minskar på friktionen så som kinesiotejpning gör. 

 2. Sonja M skriver:

  Hej!
  Här är en till som har problem med knän! Men mitt problem är att jag är lite hjulbent och svag i höften. Mina vrister är bra, men därifrån har jag en lite för stor vinkel inåt. Har varit till knäspecialist som konstaterat detta. Jag har i princip samma problem som löparknä, men för mig är det senan på insidan av knät som töjs för mycket. Nu undrar jag är det bra att göra höftövningarna du visade? Och kan man tejpa knät på insidan oxå? Det ända jag hittills gjort är att jag har tejp inne i skon under stortån och en bit in under foten.

  Hittade hit först idag, men ser bra ut…. blir en blogg jag kommer att följa!

  1. Lina Björkskog skriver:

   Hej! Jag förstod inte riktigt hur dina knän är, att du är hjulbent men att insidan av knäna töjs för mycket. Är man hjulbent brukar insidan av knäna bli överbelastade och spända, medan utsidan töjs. Men hursomhelst tror jag nog att det är bra att göra höftövningarna, och även andra övningar som exempelvis knäböj med gummiband runt knäna där du försöker hålla knäna på samma linje som tårna under rörelsen. Jag har tyvärr inte hört om tejpning på insidan av knäet vid hjulbenthet, så det kan jag inte svara på, även om det säkert skulle vara möjligt. 

   1. Sonja M skriver:

    Äsch, va dum jag är…. förstår du om vi byter ut ordet hjulbent mot kobent? Alltså för mig far knäna lite för mycket inåt!!

    1. Lina Björkskog skriver:

     Okej, då förstår jag bättre. ;) Övningarna jag skrev i förra inlägget är super också för kobenta, så kör på dom! Och kolla exempelvis när du går i trappor att knäna inte svängs inåt. 

 3. Kajsa Åberg Gustafsson skriver:

  Kinesiotejp har varit räddningen för min axel! Är glad att andra också använder den :) Var köper du din tejp? Jag har sett att det finns på vissa apotek, men de är svindyra och i fula färger. Jag köper istället på http://www.kinesiotapeshop.se, de har det mesta! Vad bra att det finns videos om hur man sätter på tejpen, alltid bra med lite guidning i starten :P

  1. Lina Björkskog skriver:

   Min tejp har jag köpt på apotek, eller också på en “rehabiliteringsaffär” här i Helsingfors där kvaliteten är lite bättre och tejpen är lite billigare. Aptekstejpen har inte den bästa kvaliteten, men visst brukar de duga de också. Tack för tipset, kanske nån annan har nytta av det också! Jo, på youtube hittar man mycket, också hur man tejpar.. ;)

 4. Jonas Svensson skriver:

  Hej!
  Tack för en intressant läsning, samt bra tips och råd angående löparknä.
  Den 8 Oktober fick jag känningar i knäet, så som du beskriver det i din blogg och senare på kvällen gjorde det så pass ont att jag hade problem när jag skulle ta mig ner för trapporna. Har sedan denna händelse stretchat senan och vilat ifrån löpningen.

  Dock har jag ett Marathon som hägrar i Dublin 29/10 och kunde därför inte hålla mig ifrån löpningen utan bestämde mig idag (11/10) att ge mig ut på en testrunda. Tejpade mitt knä med kinesiotejp och hoppades på det bästa.
  Sprang hela 12 km innan jag bestämde mig för att sluta, inte p.g.a. smärta utan för att jag inte ville chansa om jag skulle få ont. Det hela kändes dock väldigt bra hela rundan.

  Min undran till dig är följande; finns det en mildare version av löparknä, där symptomen är liknande men inte fullt så allvarliga, eller kan det vara så att kinesiotejpens egenskaper kan göra så man kan springa en mil, en halvmara eller t.o.m. ett Marathon trots skadan? Egna erfarenheter och visdomsord välkomnas.
  Mvh Jonas

  1. Lina skriver:

   Det finns alltid mildare version av olika skador, och det kan mycket väl hända att du bara haft din sena endast litet överbelastad. Vanligtvis blir det ju värre i och med att belastningen ökar. Men super att du kunde springa, hoppas marathon också funkade för dig! Kinesiotejpningen är vanligtvis bra och hindrar att senan inte nöts så mycket mot benutskottet vid knäet. Det är dock inget sätt att bota det hela utan fortsätt med prehaben för bäst resultat!

 5. Johanssa skriver:

  Hej
  Jag håller på med att tejpa dels mig själv och en del andra inom olika idrotter.
  Att jättebra tips är att köpa Biltemas Kinesiotejp.
  den är hur bra som helst och nästan 1/3 till halvapriset mot apotek eller idrottsaffärer/shoper.

  1. Lina skriver:

   Så bra, tack för tips!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen