Träningstips för löparknä

Träningstips för löparknä

05.02.2013

Carolina frågade: Jag har blivit drabbad av löparknä för några månader sedan. Var hos en naprapat som trodde att det sannolikt var löparknä och gav mig stretchövningar och akupunktur. Sen har jag vilat och började så smått starta med 2km efter nyår. Det jag undrat är hur det ska kännas när man springer?  Jag upplever att det liksom rycker lite i senan i knät men det gör inte ont. Jag kan ju inte låta bli att gå och känna efter hela tiden och jag orsakar på så sätt säkert att jag spänner mig lite extra. Är det normalt? Försöker att bara springa på. Har blivit svagare i ben och höft under mitt uppehåll.

Jag har sen igår börjat att massera utsidan genom att rulla på en kavel fram och tillbaka som med ditt exempel på vattenflaskan. Men jag är mycket öm på utsidan. Är det normalt?

Vad anser du som vet att jag ska gå vidare med?  Ska jag testa att tejpa? Jag har ävem hört talas om en knärem som sätts ovanför knät och är till för att trycka på senan och hindra den från att röra sig. Har du någon erfarenhet?

Svar: Löparknä är verkligen inget roligt, men det går att absolut att bli kvitt det med lite tålamod. Löparknä uttrycker sig som smärta vid utsidan av knäet, på benknölen som finns vid knäleden. När man springer med löparknä börjar det ofta göra ont efter att man sprungit några minuter, och smärtan förvärras ju mera man springer. Att det rycker till i senan som du beskriver beror antagligen på att den för spända ITB-senan hoppar över benutskottet.

Det är bra att du, precis som du skriver, försöker springa avslappnat för att förhindra andra skador. Men den viktigaste regeln med löparknä är alltid att aldrig springa när du har ont, för det förvärrar bara symptomen.

Jag rekommenderar dig att läsa mitt inlägg om löparknä om du inte redan gjort det. Försök speciellt komma ihåg stretchningen, de stärkande övningarna för höften och löpstilen. Tejpning kan testas när du springer eller går, för att minska friktionen lite. Det är helt normalt att man är mycket öm på utsidan av knäet när man gör övningen med foamroller/vattenflaska. Men förstås kan man hålla upp sig lite med armarna för att minska vikten mot den onda stället. Knärem har jag nog inte hört talas om, men det låter lite konstigt i mina öron med tanke på att senan normalt ska röra sig under aktivitet. Lycka till och hoppas att du slipper ditt löparknä snabbt!

Töjning med foamroller/vattenflaska gör ont, men stretchar den spända senan

Töjning med foamroller/vattenflaska gör ont, men stretchar den spända senan på utsidan av knäet.

 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen