Veckans övning: Masken

Veckans övning: Masken

05.10.2015

Det har varit en lång dag, och jag kom precis hem från egen träning som avslutade jobbdagen, men tänkte ändå slänga in en veckans övning. Det är dags för en sån nu, eller hur? Idag tänkte jag presentera en riktigt bra övning som jag väldigt ofta gör själv, och också beordrar åt mina kunder.

Övningen brukar jag kalla för masken och jag brukar använda den som uppvärmningsövning för överkropp. Masken aktiverar axlar och mage samtidigt som det är en bra rörlighetsövning för baklår och vader. En riktigt bra uppvärmningsövning med andra ord.

Masken passar alltså åt de flesta, och den är perfekt att göra som rörlighets- och uppvärmningsträning efter exempelvis uppvärmning på maskin. Övningen värmer upp mage, axlar, skuldror och rygg och förbereder dig på styrketräning.

Starta i den här positionen:

 

masken

 

Tänk på att sträck ut baklåren och vaderna. Böj i knäna om du måste, d.v.s om du har dålig rörlighet, men försök få det att kännas på baksida ben.

 

Gå sen framåt med händerna. Fötterna är hela tiden på samma ställe.

 

masken

 

Gå fram tills du står i en planka på raka armar, med händerna rakt ovanför axlarna. Tänk på att ha en stark bål så att ryggen inte svankar. Spänn magen och aktivera axlarna. Backa tillbaka bakåt med händerna till utgångspositionen och upprepa.

 

Om du vill så kan du kombinera masken med andra övningar. Exempelvis med armhävningar varje gång du kommer fram.

 

masken3

 

Eller så kan du kombinera med mountainclimbers, eller med en höftstretch där du drar fram knäna in under dig turvist.

 

masken4

 

Upprepa exempelvis 10 gånger, och kombinera med andra övningar som knäböj och utfall för att bli varm i kroppen inför träningen!

PS. Jag fotade övningarna hemma efter dagens Crossfit-pass, så jo, jag vet att jag inte är världens fräschaste precis. Vet inte om ni kan se det, men färgen i ansiktet berättar om en 7 minuters-AMRAP som gav blodsmak i munnen, men jag fick också härliga endorfiner efter passet. Äntligen är jag tillbaka efter förkylningen och kan köra fullt igen!

Ha en bra vecka!

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

One thought on “Veckans övning: Masken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen