Veckans övning: Trappträning + träningsprogram för trappor

Veckans övning: Trappträning + träningsprogram för trappor

05.05.2015

Här utanför vår lägenhet ner till stranden finns en lång trappa, som är som gjord för trappträning. Trappträning är perfekt och enkel träning när man vill träna utomhus, men vill ha det där lilla extra som också bränner skönt i musklerna.

Trappträning är perfekt att göra exempelvis under löprundan, när du vill få till effektiv och bra konditionsträning. Eftersom man tränar i intervaller är trappträning riktigt bra för att träna uthålligheten. Dessutom är trappträning även riktigt bra träning av muskelstyrka för lår och rumpa.

trappträning2

Leta reda på en trappa nära dig. Den får gärna vara både lång och brant! Spring den sträckan 10-20 gånger upp så snabbt du kan, men lätta steg. Gå ner. Värm upp med lugn löpning eller rask promenad 10 minuter, och varva ner efter passet på samma sätt.

10-20 gånger upp + 10 minuter uppvärmning och nedvarvning.

Har du inte testat på trappträning tidigare så är det kanske dags nu? Själv tycker jag iallafall att det kan vara ett riktigt roligt sätt att träna på. Om du upplever trappträningen som långtråkig, så kan du exempelvis variera på väg upp med små jämfotahopp, djupa grodhopp, höga knän, björngång, utfallsgång, burpees + hopp osv.

trappträning1

Veckans utmaning: Trappträning á la Lina

Här kommer ett exempel på ett trappträningspass du kan göra i trapporna denna vecka! Passet blir ett riktigt bra konditionspass som är super för ben och rumpa!

 • Värm upp 10 minuter med lugn löpning eller rask gång
 • Spurta upp med snabba lätta steg och höga knän, varje trappsteg x 5
 • Hoppa små jämfotahopp upp, varje trappsteg x 2
 • Hoppa djupa grodhopp upp, vartannat trappsteg x 2
 • Ta stora utfallssteg upp, så långa som möjligt x 2
 • Spurta upp med snabba lätta steg och höga knän, varje trappsteg x 5
 • Varva ner 10 minuter med lugn löpning eller rask gång

trappträning 4

trappträning3

 

Trappan jag använde mig av tog ca 20 sekunder att springa upp, och det har jag anpassat träningen efter. Har du en kortare trappa att tillgå så kan du istället förlänga antalet set med det dubbla exempelvis. Prova själv och testa dina gränser!

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

3 thoughts on “Veckans övning: Trappträning + träningsprogram för trappor

 1. Maria skriver:

  Låter intressant, kanske borde testa som omväxling :) Finns ganska gott om trappor här på Teneriffa också..

  1. Lina skriver:

   Testa, testa! Du har bra utgångsläge om det finns mycket trappor på Teneriffa :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen