Det ultimata tipset för att gå ner i vikt och nå ditt nyårslöfte

Det ultimata tipset för att gå ner i vikt och nå ditt nyårslöfte

04.01.2015

Imorgon, den 5:e januari, är dagen då var och varannan ska börja med sin nya hälsosamma livsstil. Nyårslöftet är gett, och detta ska bli året då du är mera hälsosam är förr och når resultaten som du alltid har drömt om. Gymmen är fulla med folk och träningsmotivationen är högre än nånsin. Men visste du att det bara är ungefär 8% som brukar klara av att nå sina nyårslöften? För de övriga försvinner målen nånstans ut i sanden i och med att man märker att de inte var så lätta att nå som man trodde.

Hur ska du göra för att just du ska nå ditt nyårslöfte att gå ner några kilon eller tighta till kroppen? Hur ska man träna och hur ska man äta? Ska man gå all in eller börja försiktigt?

Om det är fråga om några kilo man vill gå ner eller helt enkelt vill hitta en fastare version av sig själv, så finns det ett enda knep som du behöver göra för att nå dina mål. Du behöver inte träna varje dag, du behöver inte fasta eller lämna bort mat, och du behöver inte offra all din vakna tid åt att fundera hur i hela friden du ska ta dig åt för att nå ditt mål. Det hela är mycket enkelt.

Du ska lämna bort sockret. 

Lämna bort godiset och chokladen, glassen och kakorna. Istället för det äter du ordentligt med riktig mat, regelbundet under dagen.

godis

Det allra bästa tipset för att lyckas med att lämna bort sockret är att strunta i det helt. Radera ordet godis från din hjärna. Jag vet att du som läser detta helst skulle se att jag skriver att du kan äta godis en gång i veckan, men faktum är att ju oftare du äter godis, desto svårare är det att undvika. Äter du godis på lördagen är det lätt hänt att det blir godis på söndagen och godis på fredagen. Och plötsligt är det godis på onsdagen och torsdagen och godis hela veckan.

De flesta av oss – inklusive jag själv – är sockerberoende och därför är det väldigt svårt att sluta. Men det går om man bara vill! För att lyckas med godisstrejken är det bästa att mentalt ställa in sig på det. Din kropp behöver inte sockret, utan det är du själv som tror att du behöver det. För att lyckas stå emot godiset så behöver du något annat att äta när godissuget gör sig påmint. Är det inte hunger (se till att äta tillräckligt under dagen), så är det kanske bara ett sug efter att få knapra på något framför teven. Då kan du istället äta ett nyttigt och gott mellanmål, exempelvis någon av mina favoriter.

Det är mitt enda och bästa tips på hur du ska nå ditt nyårslöfte om att leva sundare och eventuellt gå ner lite i vikt. Det hjälper inte att träna, om du äter fel. Det hjälper inte att äta salladsluncher 365 dagar i året om du äter godis till kvällsmål. För de allra flesta kommer man väldigt långt med att sluta med godis, och bara den lilla skillnaden gör i slutskedet väldigt stor skillnad.

Vill du gå ner i vikt, så sluta med godiset. Eller om du helt enkelt vill må bättre, med ett jämnare humör och färre blodsockersvackor – sluta med godiset. Vill du bli starkare och känna dig frisk – sluta med godiset och ät mer vanlig mat istället. Iallafall jag har bestämt mig. Jag vet att jag kan dra ner på godiset och det kommer jag också att göra. Jag har inte ätit godis nu sedan julgodiset tog slut (vilket inte är så länge, haha, men ändå), och det känns som om jag inte behöver det heller. Det känns som om jag mår så väldigt bra utan godiset. Jag behöver det inte!

Du behöver inte säga att du börjar på måndag eller ska ta avsked av godiset först. Börja nu. Köp inte hem godiset nästa gång du handlar bara för att du har vanan inne. Bryt den vanan! Köp hem något annat gott istället.

Och till dig som avfärdar allt prat om det livsfarliga sockret med en axelryckning och påståenden om att man lever ju bara en gång, det är inte bra att vara för strikt, du som är träningsbloggare borde veta bättre än att ge alla som äter godis dåligt samvete, osv…  Till dig vill jag bara säga att  man lever bara en gång och då vill jag må så bra som möjligt.

Sen är jag inte så strikt att jag aldrig mer skulle äta godis, och jag får inte heller dåligt samvete av att äta godis när jag nån gång väldigt gärna vill ha, men jag kommer inte automatiskt att köpa godis bara för att det är fredag eller lördag. Bjuder någon godis åt mig så vill jag antagligen ha – det är ju så gott! Och även om jag äter godis är inte hoppet ute. Jag ser det inte som en strejk utan mera som att jag ska sluta låta godiset vara så stor del av mitt liv.

Och ju mera sällan man äter godiset, desto lättare blir det att ignorera det. Så är det bara.

sockerberoende

Mina 7 bästa tips för hur du lyckas stå emot sockersuget:

 1. Ät ordentligt med riktig mat under dagen.
 2. Lägg till mera naturligt fett i maten och undvik snabba kolhydrater (LCHF), vilket minskar sockerberoendet (och också hjälper dig gå ner i vikt)
 3. Träna! Träning ger dig en hälsosam känsla och en vilja att äta hälsosamt.
 4. Ha alternativ till vad du kan äta när sockersuget slår till.
 5. Bryt dina mönster för när och hur du brukar köpa och äta godis.
 6. Tänk inte att du aldrig mera ska någonsin få äta socker, för då kommer du att vilja ha det. Tänk istället att ju mindre socker – desto bättre.
 7. Lura din hjärna genom att inte tänka så mycket på godiset utan istället hålla dig upptagen med annat.

Lycka till! 

PS. Sen finns det också andra saker som hjälper dig nå dina mål snabbare, som att träna effektivt och ha koll på den övriga kosten. Känner du att du behöver hjälp med detta och behöver någon som pushar dig mot dina mål så hjälper jag dig mera än gärna med min personliga träning online.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

3 thoughts on “Det ultimata tipset för att gå ner i vikt och nå ditt nyårslöfte

 1. Mats Adamsson skriver:

  Jag delade dina tips mot sockersuget i en sluten grupp med folk som tränar

 2. Lina Björkskog skriver:

  Tack, kul att det delas :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen