Hur undvika huvudvärk efter träning? Se checklista!

Hur undvika huvudvärk efter träning? Se checklista!

07.07.2015

Huvudvärk är jobbigt, det vet vi alla. 90% av oss har huvudvärk nu och då, men tyvärr är det också väldigt många som har återkommande huvudvärk som är svårare att bli av med.

Även om huvudvärk är vanligt, så är det bra att komma ihåg att huvudvärken är kroppens sätt att signalera att allt inte står rätt till.

Smärtstillande, vila och mycket vatten brukar vara det första man gör när huvuvärken uppstår, och det är riktigt bra. Senast i söndagkväll efter några timmar kitesurfing fick jag en jobbig huvudvärk, men med vila och mycket vatten försvann den lika snabbt som den kom.

Men har man återkommande huvudvärk så finns det orsak att tänka lite längre än till värkmedicinen. Dessutom döljer värkmedicin enbart symptomen, och gör det svårare att upptäcka den verkliga orsaken till huvudvärken. Allra oftast beror huvudvärken på spänningar som kommer från nacke och axlar, ofta som resultat av långvarig överbelastning av musklerna.

huvudvärk efter träning

Huvudvärk efter träning

Har du någon gång haft huvudvärk efter träning, eller har du det ofta? Vad beror då det på?

Om huvudvärken ofta uppstår efter träning, även om du dricker bra, så kan det vara skäl att se över tekniken i utförandet. På samma sätt som annars så är denna huvudvärk ofta spänningshuvudvärk, ofta på grund av felanvändning och överbelastning av musklerna.

Tänk på att slappna av i nacke och axlar när du tränar. Det ät lätt hänt att spänna nacke och axlar i onödan vid övningar som exempelvis olika sidolyft, flyes, pull-ups och så vidare. Även vid löpning, cykling, rodd och andra uthållighetsidrotter är det bra att tänka på att slappna av i nacke för att slippa huvudvärk och spända muskler efter träning.

huvudvärk vid träning

Vid övningar där man jobbar med skuldror och rygg är det extra viktigt att tänka på tekniken för att undvika överbelastningar och huvudvärk.

Checklista för att slippa huvudvärk vid träning

 • Värm upp ordentligt innan träningen om du ska styrketräna.
 • Bra hållning. Inga framåtroterade axlar, ingen krummande rygg. Gör dig lång, och dra in hakan.
 • Släpp ner axlarna. De har inget vid öronen att göra!
 • Dra skulderbladen mot varandra. Jobba med en bra hållning med aktiverade skulderbladsmuskler så slipper du belasta nacke och axlar i onödan.
 • Använd rätt vikt i styrketräningen. En för tung vikt kan lätt ge spänningshuvudvärk eftersom det är större risk för att tekniken blir lidande.
 • Drick tillräckligt mycket vatten före, under och efter passet.

Om du brukar drabbas av huvudvärk efter träning så tycker jag absolut att du ska tänka på dessa saker vid nästa träningspass. Huvudvärken efter träning kommer antagligen att ge med sig med dessa tips.

Om du däremot har ständigt återkommande huvudvärk som du inte får bukt med så är det bra att uppsöka läkare, för det kan ju faktiskt röra sig om något helt annat också, även om det är ovanligt.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

4 thoughts on “Hur undvika huvudvärk efter träning? Se checklista!

 1. marianorrgard skriver:

  Själv brukar jag få en konstig huvudvärk där jag känner mig allmänt “borta i skallen” främst efter att jag sprungit, får ibland gå och lägga mig och vila/sova en stund för att jag kan vara så trött i huvudet efter en löptur ibland.. Månne det kan bero på detta, kanske jag drar upp axlarna.. Eller kan det vara att jag andas fel medans jag springer så jag får huvudvärk av lätt syrebrist? Kan ju faktiskt känna mig lite yr efteråt också, plus att jag snabbt blir flåsig då jag springer. Vid t.ex. styrketräning, gympa eller zumbapass brukar jag inte känna på samma sätt..

  Skriv gärna ett meddelande i min blogg då du svarat på min kommentar, så jag säkert hittar tillbaka till det här inlägget, vore kul ifall du kunde ge lite synpunkter/tips angående detta :)

 2. Daniel M skriver:

  hej,
  Jag har också huvudvärk efter styrkträning en dagen efter ca 12 timmar efter.
  när jag tar 400mg ipren då gå över smärta.
  Jag undrar om jag kan få tips eftersom jag behöver inte ta ipren till varje träning pass.
  Tack

 3. Nathalie skriver:

  Hej!
  Får ofta huvudverk efter att jag simmat. Troligtvis för att jag spänner mig men vet inte hur jag inte ska spänna nacken när jag simmar…

  1. Lina skriver:

   Hej! Har du testat att använda simglasögon? Simmar man utan simglasögon måste man titta uppåt med huvudet vilket gör att nackmusklerna spänns. Det är därför bäst att använda simglasögon och att tänka på att titta snett neråt/framåt när man simmar, så nacken kan vara avslappnad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen