Jakten på ett dynamiskt bäckenbotten & rätt andning vid styrketräning

Jakten på ett dynamiskt bäckenbotten & rätt andning vid styrketräning

21.01.2020

Jag är lite obekväm att skriva om bäckenbotten egentligen på bloggen men just därför gör jag det igen. För bäckenbotten hos kvinnor som fött barn är något som verkligen behöver pratas mera öppet om – för att också mera resurser i vården läggs på just det.

Jag har tränat crossfit i några månader nu och själva träningen har blivit allt roligare för varje gång. Men den har också belastat mitt bäckenbotten så jag ibland fått tyngdkänsla efter träning. Aldrig efter löpning, men nog efter crossfit. Så då var det dags att backa bandet och kolla. Vad gör jag fel när jag styrketränar?

Jag tog kontakt med en postpartum coach (coach Jonna som också tränar crossfit) och fick tips på hur jag skulle tänka med andningen, spänning och avslappning. I princip har jag vetat hur man ska i teorin, men att få praktiska tips från en som kan området bättre var avgörande för att jag skulle kunna fortsätta med crossfit.

Största förändringen jag har gjort är att göra allt långsammare. I crossfit blir det lätt lite hastigt i rörelserna när man tävlar mot klockan, men jag får helt enkelt dra ner på tempot så att andningen hinner med. Försöka hitta dynamiken i ett bäckenbotten som följer andningen. Andas in med revbenen, och sen andas ut under hela det tunga momentet samtidigt som bäckenbotten lyfts lätt uppåt.

Vanligtvis skulle jag andas in på väg ner och ut på väg upp, men jag ska försöka så här en tid framöver för att få bort tyngdkänslan efter träning. Till en början känns det svårt och ovant att andas på ett helt annat sätt, men det blir allt lättare och hjärnan börjar redan gå på automatik. Mera träning bara så blir det super.

Nåja, nu har jag offentligt skrivit om min bäckenbotten så nu är det dags för er andra också att prata ut om eventuella symtom och problem. Vi låter ordet gå vidare.

Min dröm är att man skulle få minst tre, men gärna fler, avgiftsfria besök till kunnig fysioterapeut / post partum coach efter en graviditet och förlossning. Man skulle lära sig att inte bara knipa rätt utan också få tips på styrketräning och hur man bäst gör det med en kropp som burit och fött ett barn.

Den som tänker att nyblivna mammor istället kunde vänta ett tag med styrketräning tänker nog helt fel. Aldrig förr har min kropp behövt styrketräningen lika mycket som nu. Aldrig förr har mina handleder varit så här stela av allt bärande och mina axlar och rygg så här sjuka av allt lyftande.

Däremot kan jag hålla med om att man kunde vänta lite med crossfit till senare, kanske när man slutat att amma och kroppen hunnit bli starkare genom annan styrketräning.

Men lite kul ska man väl ändå få ha?

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

2 thoughts on “Jakten på ett dynamiskt bäckenbotten & rätt andning vid styrketräning

  1. Nina skriver:

    X-hopp går fortfarande inte utan att jag kissar på mig, trots 4år sen förlossning. Allt annat går, springa, hoppa vanligt, osv.

  2. Linda skriver:

    Tack för att du skriver. Om du bara skulle veta hur mycket jag googlat just det här den senaste veckan. Utan att hitta i princip något alls. 😳🤯 Synd att det är så tabu och synd om man ska tänka att man inte kan, eller måste akta sig för viss träning. Jag läser gärna mera i ämnet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen