Gluteus medius och minimus

Similar Posts

35 Comments

 1. Jag löptränar mycket men nu har jag fått ont i mina knän, har du några tips på hur jag kan löpa men inte få ont i knäna?

  1. Det beror helt på vilken typ av knäsmärta du har, har du ont på utsidan av knäet ska du göra övningarna här ovanför.. Generellt kan man säga att det lönar sig att springa med en framfotsteknik, där du landar på hela foten på samma gång och inte på hälen.. Det är också bra att styrketräna framlåret och att stretcha rumpa och lår. 

 2. Vad kul att läsa din blogg, blir verkligen inspererad av din träning och jag tycker du lär ut bra hur man ska göra! Har precis börjat träna löpning igen men jag brukar tröttna så snabbt, oavsett vad jag tränar, får klicka in på din blogg så jag inte tappar motivationen igen.

  Undrar om du kan ge lite tips på övningar hur man får en snygg rumpa :)

 3. Jag fick löparknä mycket pga ostabilitet i fotleden och därav en pronation. Bra övningstips! Ska lägga till nån höftdippare eller nåt i min rehab/hab rutin. :)

  1. Har du ostabila fotleder är ju balansplatta grymmt bra, och tåhävningar i trappa. Hjälpte mig massa när jag hade stukat foten massa gånger på ett år pga fotboll.

 4. Hejsan! Jag läser din blogg dagligen med nöje för jag tycker de är kul att följa din träning och se hur man kan få hjälp att utvecklas men nu är de så att jag letar efter sport bhar och undrar i fall om du kanske skulle kunna tipsa om några bra, inte alls för dyra helst inte över 300 kr. Ha en toppen dag kram :)

 5. at du springer i de skorna du gör skadar dina knä också. de är inte till för såna långpass. var rädd om dig.

 6. Fasen vad glad jag blev nu att jag råka snubbla över din blogg :) Sitter här nu med ont i höften som klickar när jag går pga av överbelastning när jag joggat/löpt, kört mycket intervaller för att bli snabbare. Är beordrad vila en vecka men jag vill ju ut och springa!! Ska prova dina övningar, Tack. Följer dej på twittter nu:)

 7. Hej Lina! Jag trillade precis in på din blogg när jag letade efter övningar vid löparknä. Vilken härlig blogg, och vilka kanonövningar – ska sätta igång idag! Har haft löparknä av och till de senaste månaderna, och har begränsat min löpning till max 3km per runda (efter 3 km börjar det göra ont!). Jag stretchar dagligen men det blir inte bättre. Börjar bli lite desperat.

  Jag undrar hur ofta man ska göra dessa övningar? Jag har också läst att man succesivt ska öka sina rundor – då undrar jag om du kan tipsa om hur mycket och hur ofta? 0,5km / vecka? 5 minuter varannan vecka? :)

  Hälsningar Sofie

 8. Hej! Det låter bra! Gör övningarna ungefär varannan dag, exempelvis efter avslutat träningspass. Det går också bra att göra endast någon av övningarna, du behöver inte göra dem alla på en gång.

  Jo, det är bra att successivt öka rundorna, men du kan inte öka ännu över 3 km så länge du har ont i knäet. Jag rekommenderar att du tar en paus från löpningen i några veckor och aktivt gör övningarna, börja sen från 2-3 km och öka bara så långa sträckor i taget att du inte känner av knäet. Du får testa dig fram helt enkelt, men tänk små ökningar i taget. Fortsätt också att stretcha. Tänk på tekniken – spring med mycket snabba, korta steg, håll en bra hållning och landa på framfoten.

  Lycka till :)

 9. Lina Björkskog Tusen tack för ett sånt kanonsvar! Jag har faktiskt ofrivilligt tagit ledigt från löpningen i strax över två veckor nu då jag varit på semester och varit förkyld. Är det en ok vila för knät, eller borde jag fortsätta vilan, fast med träningsövningarna?
  Annars kanske det ändå är läge att sätta igång med 2km-pass till veckan?
  Har tittat och läst dina inlägg om löpteknik också och har mycket som ska vara med i huvudet vid nästa runda – precis som du skriver!

  Håller tummarna att det blir bättre, tycker det är så kul att springa och inte är det kul när knät inte är med på noterna :)
  Åter igen, tack för ditt svar!

 10. Sofie Marklund Fortsätt gärna vilan ca 1-2 veckor till, på samma gång som du gör övningarna. Börja sen försiktigt med löpningen i 2-3 kilometersrundor samtidigt som du fortsätter med övningarna. Kör kompletteringsträning så länge för att hålla upp konditionen, exempelvis cykling.

  Låter bra att du tänker på löptekniken, lycka till! :)

 11. Säger som Sofie, vicken härlig blogg du har!

  Jag befarar löparknä och hamnade hos dig. Har redan hittat sidan om stretchningen, nu de här med övningar. Wow! Du är så jäkla grym!

  Men. Det jag undrar nu är: hur många upprepningar och hur många gånger per övning? För att det ska funka tillfredställande menar jag :)

  Tack på förhand – igen!

 12. Tack ska du ha för härlig feedback! Kul att du hittade hit till min blogg.

  Du behöver inte nödvändigtvis göra alla övningar på en gång, men kanske 2 stycken per gång och kanske ca 15 repetitioner i 2-3 set. Huvudsaken är att du känner det i muskeln du jobbar med och blir trött innan du slutar. Ett tips är även att göra övningarna långsamt, så behöver du inte så hemskt många repetitioner innan du tröttnar. :)

 13. Mycket läsvärt, bra jobbat! Besväras också av problem med smärta utsida knä, som sätter stopp för längre löprundor. Ska med spänning köra igång med de övningar som du tipsat om, hoppas på framsteg!

 14. Övning 1 har haft bra effekt på mitt löparknä. Kände direkt efter 2 minuter att den tog på rätt ställe. Det är ju inte alltid stretching eller hårda övningar som är den bästa medicinen, utan att hitta RÄTT övning som att man får genomblödning och borttransport av “skräp” som stör och ger smärta.

  Min andra svaghet som bidrar till knäont är att jag inåtroterar högerfoten, både när jag går och springer. Vet inte varför det blivit så. Har du något tips där? Behöver bli starkare och framförallt göra mig av med det dåliga beteendet.

  1. Vad bra! Du har så rätt, det är fråga om såna små justeringar för att hitta rätt i tekniken. Att du inåtroterar foten kan också bero på svaghet i höften, att musklerna inte orkar hålla upp därifrån. Man kan bero på massa annat också. Du har säkert nytta av att satsa på att stärka upp fotmusklerna, så orkar musklerna hålla upp foten i rätt position. Kolla exempelvis dessa övningar: https://www.linabjorkskog.com/fysioterapi/hallux-valgus

 15. Hej , mina knän är lite inåt så att mina de är lite innanför smalbenen om man ser det framifrån. Jag undrar vilka övningar som jag kan göra så mina ben blir mer raka ?

 16. Fick några upplyftande svar när jag ramlade på din sida! Jag försöker själv reda ut varför jag har så ont i mitt vä knä, mest på baksidan.
  Jag fick en höftprotes på vä höft för två år sedan, efter 9 månader fann man att glutens medius hade lossnat. Den var full av bindväv och skadad. För ett år sedan sydde man fast muskeln i benet, men jag sjunker ned på vä sida och haltar därför ganska mycket. Det är dessutom jobbigt! Den senaste tiden har jag fått ont i mitt knä. Väldigt mycket faktiskt. Det hindrar mig från att gå och röra mig- mitt liv känns helt förstört. Har gått hos en engagerad fysioterapeut i ett drygt halvår och fåttmycket hjälp, men nu vet jag inte längre… . Har du någon uppfattning vad mitt knäonda Specifikt beror på?

 17. Hej Lina!
  Vilken fin blogg. Jag får ont i höften när jag springer – kan GÅ hur långt som helst utan problem – men till och med ett väldigt kort löppass ger mig smärta i min gluteus medius. Är övningarna ovan bra även mot detta? Och kan jag fortsätta springa eller bör jag lägga av? :(

  1. Hej! Och tack ska du ha! Det låter absolut som om du skulle ha nytta av övningarna! Skulle rekommendera att helt hålla upp med löpningen några veckor, för att sen långsamt bygga upp löpningen igen. T.ex. så du ökar ca 2-3 minuter per gång – så länge du är symptomfri. Lycka till!

 18. Bra o nyttiga övningar!
  Fråga,när jag gör ”bowlaren” så viker mitt ben (det som jag har löparknä på) inåt,ist för rakt över foten,och känns att jag ”tappar” mer i höften på det benet.
  Ska jag gå ned mindre mot golvet eller ska jag fortsätta sträva mot golvet,även om knä-ben vinkeln viker inåt?

 19. Hej!
  Såg dina bilder med tillhörande info under där man kan stärka höften.
  Hur många rep och set är lämpligt att börja med på vardera övning?
  Tack för bra läsning!
  Hälsningar Johanna

  1. Hej! Träna tills du blir trött och upprepa i 3 set. Lite beroende på övning och hur tung det är men ca 10-20 repetitioner per ben och 3 set kan vara bra riktlinje.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *