På mountainbike i Kalajoki – 20 km skogsrunda på fina stigar

På mountainbike i Kalajoki – 20 km skogsrunda på fina stigar

28.09.2020

I helgen hade jag en riktigt skön getaway med mina kompisar. En helg som jag väntat på väldigt länge. Vi spände fast våra mountainbikes på bilarna och åkte iväg till Kalajoki.

Kalajoki visade sig vara ett bra val; bara 1,5 timmes körning hemifrån men med massor av aktiviteter att välja mellan. Jag har varit i Kalajoki massor förut tack vare kitesurfingen, men denna helg blev det promenader, god mat, chill och mountainbiking!

På MTB runt Siiponjoki naturstig

Lördagens runda på mountainbike var en så lyckad runda att jag tänkte tipsa om den här på bloggen. Siiponjoki naturstig (Siiponjoen luontopolku) är en 20 kilometers rutt som startar från Tapion Tupa invid riksåttan. Man korsar vägen och genast startar leden därifrån. Det är kanske en av de mest populära naturstigarna i området och är väl skyltad med blå märken.

Man kan gå eller cykla Siiponjoki naturstig på flera olika sätt. Det finns en kortare rutt på 10 km och den längre är då ungefär 20 km. Eftersom leden korsar flera vägar kan man ta bilen närmare om man inte vill gå hela rutten. Vi cyklade från stugan runt leden och tillbaka, vilket blev ett för mig väldigt långt pass på 27 kilometer.

Vid Pleuna finns det vackraste platsen för pauser, strax intill ån.

Hösten är så härlig för mountainbiking, tycker jag. Stilla och tyst natur, svalt och friskt väder och massor av fin ruska på träden. Inget regn såg vi heller skymten av. Min gamla mountainbike börjar bli lite sliten men rullade fint som vanligt.

Smått nervösa bar det iväg, vissa mer vana att cykla i terräng än andra. Vi cyklade längs med stranden för att hitta startpunkten vid Tapion Tupa. Första delen av stigen var ställvis mycket rötter så det blev att koncentrera sig direkt från start. Hala rötter är verkligen inte det lättaste att cykla på, även om man har mountainbike (eller Fat Bike som Mia hade fått låna – den var verkligen perfekt på Kalajokis stigar).

Sen blev det jämnare stig och en del spångar däremellan. Vi tog rätt så många små foto- och drickspauser och försökte att inte stressa alls. Bara ta in allt det vackra.

Vid Pleuna tog vi en längre paus med kaffe, smörgåsar och grillkorv. Lite choklad och fotografering av den fina ruskan på det så orkade vi cykla vidare längs rutten. Sista biten av stigen var min favorit, verkligen perfekt för mountainbike. Gles tallskog med massor av barr över sandbottnet, så man kunde cykla lite fortare och njuta av backarna och farten! Så underbart!

Efter cyklingen så avslutade vi kvällen på spa och med en god hamburgare på restaurangen bredvid. Sen bara slappade vi i stugan, pratade, åt godis och slötittade TV. Verkligen den perfekta get-away-dagen för en trött hemmamamma.

Jag njöt verkligen massor av helgens mountainbiking i Kalajoki och tackar mina fina kompisar för härligt sällskap. Rutten vi cyklade på är en stig jag ska återvända till, om inte på mountainbike så för att springa den nästa sommar!

Någon annan som testat på Siiponjoki naturstig?

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

3 thoughts on “På mountainbike i Kalajoki – 20 km skogsrunda på fina stigar

  1. Jimmy Kjell skriver:

    Hej. Jag läste ett gammalt inlägg om när du beskrev hur du arbetade som fysioterapeut och PT. Gör du det fortfarande? Jag är fysio och funderar på att starta eget i ungefär samma regi som du beskrev 2015 och skulle gärna diskutera lite med dig.

    1. Lina skriver:

      Hej! Jo jag jobbar fortfarande med eget, skulle inte kunna tänka mig något annat faktiskt längre :) Men jobbar mestadels online nuförtiden. Fråga bara om du undrar över något!

  2. Pingback: Årsresumé 2020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen