Planera din träning inför hösten: mixa nödvändiga och roliga pass!

Planera din träning inför hösten: mixa nödvändiga och roliga pass!

13.08.2018

Nu så här inför hösten kan det vara en bra idé att titta över sina träningsmål och planera sin träning någorlunda. Vad vill du uppnå och hur ser träningsplanen ut?

Att planera sin träning behöver inte vara så stort och svårt som det låter!

Jag berättar hur jag tänker:

Ett tips är att blanda roliga pass med såna som du behöver. De pass man behöver är sällan de allra roligaste, men däremot nödvändiga för att bygga en stark och mångsidiga kropp – som tål även de roliga passen.

planera träningen inför hösten

Vilka pass behöver du?

Är det styrkepass med inriktning bålstyrka?

Teknikträning av nån övning?

Rehab-träning för nån skada?

Tuffare cardipoass som tar konditionen till nästa nivå?

Yoga för att öka smidigheten?

Börja med att planera in de nödvändiga, viktiga passen. För att förbättra muskelstyrka är det bra att träna den muskelgrupp du vill förbättra minst två gånger i veckan. Konditionsmässigt har du nytta av all cardio på grundnivå som du gör, men ett snabbare intervallpass i veckan kommer att förbättra konditionen avsevärt.

Rörlighetsträningen kan du gärna göra två gånger i veckan – men du behöver inte göra långa pass utan kan t.ex. kombinera med styrketräningen. Tränar du för att slippa nån skada ska du träna några specifika övningar tre-fyra gånger i veckan.

Och så vidare…

Att hänga är något många borde göra mera av i sin träning – också jag!

När den träningen är inplanerad kan du gå vidare till min favorit – den roliga träningen!

Vilka pass njuter du av?

Jag tycker man alltid ska ha nån träning inplanerad som man ser fram emot och som känns rolig att genomföra. Du vet att du hittat rätt när du njuter av själva utförandet – inte bara när det är gjort.

Mina nödvändiga pass är styrketräning två gånger i veckan med fokus på kroppens baksida (ja, jag har fuskat massor med det på sommaren och känner mig väldigt mycket svagare än innan. Är dock taggad på gymträning nu efter sommaren.)

Mina roliga pass är terränglöpning, mountainbiking och förstås kitesurfing. Kanske till och med tennis eller simning om det vill sig. Om jag bygger en stark kropp med de ibland tråkiga, men nödvändiga, passen så kommer jag kunna njuta ännu mera av de roliga passen.

kitesurfing lina björkskog

Om jag tränar mera styrka kommer kroppen att palla mera galenskaper och roligheter.

Och sen vet jag också av erfarenhet att de tråkiga passen blir roligare och roligare varje gång jag gör dem. När marklyftssäsongen drar igång så kommer motivationen att stiga av sig själv från pass till pass. Den motivationen, den längtar jag efter. Jag har till och med skaffat ett lyftbälte för att vara redo.

Sen finns det givetvis massor av träningspass som ligger nånstans mittemellan de nödvändiga och de roliga. Och såna pass är ju oftast riktigt bra! Men genom att planera lite så får man bättre variation i sin träning och tränar inte bara sånt man vill utan också sånt kroppen behöver – eller tvärtom!

Sträva efter att vara mångsidigt tränad

Kom ihåg att det aldrig är fel att vara mångsidigt tränad! Även om du tänker satsa på styrketräning just nu så har du bara positivt att hämta från lite konditionsträning nu och då. Man kan ta flera bitar från kakan och ändå ha den kvar. Man blir bra på det man tränar!

Läs mer: Konditionsträning påverkar inte styrketräning negativt

Så är min plan och min träningsfilosofi. Träning är inte alltid roligt men när det är roligt är det bäst!

Hur tänker du och hur ser din träningshöst ut? 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

5 thoughts on “Planera din träning inför hösten: mixa nödvändiga och roliga pass!

 1. Pia skriver:

  Och så till den svåra frågan, hur hittar jag pass som jag gillar? :) eller snarare motivationen kanske.

  1. Lina skriver:

   Väldigt bra fråga! Försök tänk på nån aktivitet som skulle vara spännande att testa. Det behöver inte nödvändigtvis vara ett renodlat träningspass! Jag har en naiv tanke om att det finns en träningsform för alla ;)

 2. Johanna skriver:

  Bra påminnelse :) är ju grymt att ha en grundtanke och lite frågor att utgå i från när hösten ska planeras!

  1. Lina skriver:

   Tack! Det tror jag också!

 3. Karin skriver:

  Du inspirerar som vanligt😀Själv har jag diskbråck sedan påsk men måste börja träna mer än några ryggövningar sjukgymnasten gett mig. Var på pilates/yoga igår och kunde knappt resa mig efter😫Svårt att veta vad och hur man ska träna ..tips?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen