Plockmat för bebisar – tips & recept

Plockmat för bebisar – tips & recept

23.01.2020

Jag tänkte jag skulle ge lite tips på plockmat för bebisar, eftersom jag fått en del frågor när de ser vår lilla tjej glatt mumsar i sig sin mat själv. Jag älskar enkelheten med plockmat så här skriver jag lite om hur Greta äter och varför.

Hon sitter och väljer och vrakar bland läckerheterna framför henne samtidigt som hon tränar sin fingermotorik med de små matbitarna. Och jag har båda händerna lediga till att äta min egen mat, i lugn och ro. Både Arthur och Greta har tidigt börjat äta själva – så snart som de kan sitta upprätt i en matstol kan de sitta och träna på att få i sig mat själva.

plockmat bebis tips

Vi har varierat mellan purémat och plockmat. Tyvärr slutade båda barnen med burkmat vid ungefär 8 månaders ålder, och skulle efter det helst ha hemlagat. Tyvärr, säger jag, för nog kan de där burkarna vara smidiga ändå, speciellt när man är på resande fot. De innehåller ju till största delen vanlig mat, så rädd för dem är jag absolut inte. Men smakar gott gör de ju inte så visst kan jag förstå mina bebisar ändå.

Angående plockmat så har jag gjort det så enkelt som möjligt för oss med maten. Det Greta äter, det äter vi. Inga konstiga recept. Hon är 8 månader nu och får äta det mesta utom mjölkprodukter. Salt lägger vi på i efterhand på våra egna tallrikar om det är möjligt. Men annars får hon precis samma mat som oss, bara i mindre bitar.

Tips på bra plockmat för bebisar

Sånt som Greta älskat och som funkar extra bra som plockmat:

 • Potatis
 • Broccoli
 • Blomkål
 • Sötpotatis
 • Morot
 • Fryst ärt-morot-majs-blandning (stora bitar har jag gjort mindre)
 • Kokt ägg
 • Bröd med leverkorv / bröd med avokado / bröd med olivolja (för mer näring)
 • Avokado
 • Gurka (den mjuka delen i mitten)
 • Blåbär och andra bär (frusna blåbär älskar hon också)
 • Bananbitar och andra fruktbitar (ju hårdare frukt, desto mindre bitar. Äpple brukar jag riva)
 • Bananplättar
 • Potatis- och avokadoplättar
 • Ugnslax
 • Fiskpinnar
 • Räkor
 • Kyckling i små bitar
 • Kikärter (delar på hälften)
 • Kött som är lätt att finfördela eller i små bitar
 • Ostar av alla slag (rekommenderade åldern från 10 mån uppåt men har låtit Greta tjuvsmaka lite)

(Majskrokar har inte våra barn gillat, utan de blir frustrerade när de inte smakar någonting. För i princip innehåller de ju inte någon näring alls. Men bra underhållning kan de ju vara om bebisen gillar dem!)

Listan på plockmat kan ju göras hur lång som helst, men dessa grejer är såna som Greta äter hela tiden och som funkar bra för henne. I princip kan man ju ge allt som bebisen själv klarar av att finfördela i munnen. Jag brukar försöka få i henne någon proteinkälla vid varje mål för att hon ska få tillräckligt med järn (och också för tillväxtens skull, hon har hela tiden legat ganska långt under normalkurvan med längden).

Jag är själv livrädd för att bebisen ska sätta i halsen, men har därför sett till att koka maten ordentligt mjuk. Överkokad broccoli och blomkål kan bebisen då lätt finfördela själv även utan tänder. Kött, okokta grönsaker och sånt har jag gett riktigt små bitar för att det inte ska vara nån risk för att det hamnar i halsen. Bebisen blir snabbt otroligt duktig på att plocka upp de små matbitarna!

Tips: Lägg extra olivolja på maten för att bebisen ska få i sig mera fett. En favorit hos oss är att ugnsteka grönsaker och rotfrukter i rejält med olivolja. Så enkel vardagsmat – allt på en plåt och in i ugnen. På med örter och kryddor så blir det riktigt gott för både stora och små (med lite extra salt på till mig).


Världens godaste vardagsmat: Skala och skiva sötpotatis (batat). Häll över rejält med olivolja och örter och mojsa runt på plåten så alla sidor får olja på sig. In i ugnen och rör om efter en stund så alla sidor får lite yta. Jag brukar krydda med örtblandning “Provencales” eller “Medelhavskrydda” och salta och peppra. Blir gott med en vitlöks-yoghurtsås till.

Kväljningsreflexen hos bebisar

När Greta började med plockmat, ungefär vid sex månaders ålder, så fick hon ganska ofta kväljningar när hon åt. Det ser väldigt läskigt ut, och som förälder kan man bli livrädd för att man utsätter sitt barn för någon farligt. Men jag har förstått att det är en naturlig process när barnet lär sig hantera mat i munnen. Åker maten för långt bak i munnen så utlöses kväljningsreflexen. Bebisen fixar det själv. Med tiden blir bebisen allt skickligare och det sker mindre sällan. Jag är dock livrädd för att bebisen ska sätta i halsen så jag har varit ganska försiktig med stora bitar.

plockmat bebisar recept

De gånger vi har sådan mat som är svår att äta som plockmat (typ soppa, spaghetti eller ris) så brukar jag mixa med stavmixer och mata henne med sked istället. Men oftast har hon ändå någon mat hon kan plocka i sig, så blir det mindre bråttom med att hinna mata och man hinner själv äta på samma gång också.

Kvällsgröt med kokosolja

På kvällarna brukar vi för enkelhetens skull mata henne med gröt. Men förutom havregryn och vatten brukar vi lägga till en sked kokosolja för mera fett och längre mättnad. Toppar man med bär eller frukt blir det riktigt gott också.

Tips för större barn: Låt barnet vara med i köket och se hur det går till när man lagar mat. Arthur tycker om att stå på en stol intill köksbänken och hjälpa till att hacka grönsaker (med smörkniv) eller krydda maten. När barnet vet hur maten kommit till tallriken så blir det också mera intressant att smaka på den.

Den enda nackdelen med plockmat för bebisar som jag kan komma på är ju förstås att det blir så hiskeligt stökigt. Hälften av maten ligger ju på golvet efteråt och andra hälften på kläderna – typ. Men för mig har det alla gånger varit värt det ändå. Hellre äter jag i lugn och ro och dammsuger efteråt än stressäter mig igenom maten.

“Oh no – floor catastrofico!” är ett uttryck som Arthur ännu skrattar åt, när han kommer ihåg den spanska servitören som förskräckt upptäckt att Arthur själv hade kalasat på pizza – varav hälften som vanligt hade hamnat på golvet. Men hellre mat på golvet än barn som bråkar om mat på en restaurang, brukar jag tänka. Och ber om ursäkt för nergrisandet.

plockmat bebisar tips

Fördelen med barn som äter själva är att de fortsätter äta själva när de blir äldre. Arthur blir tre år till våren och jag kan inte tänka så långt tillbaka att jag minns när jag senast skulle ha matat honom. Win-win tycker jag helt enkelt om plockmat!

Tips: Vill du läsa mera om barn och mat, läs detta inlägg: Tips på bra barnmat & babymat.Med Arthur hade jag väl lite mera tid över och gjorde ofta egen purémat när han var mindre, så finns recept på sånt och andra maträtter vi åt när han var runt ett år och började äta rejäla portioner.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

2 thoughts on “Plockmat för bebisar – tips & recept

 1. Sus skriver:

  Tack för intressant inlägg. Har själv en 10 månaders bebis som gillar plockmat men är lite kräsen. Själv är jag livrädd för att hon ska sätta i halsen. Så alltid kul att läsa hur andra tänker och gör.

 2. Lise skriver:

  Haha, hade velat se den servitörens min :D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen