Tips för att stretcha baklår

Tips för att stretcha baklår

06.12.2012

Medeleine frågade: Hej Lina.  Kan du ge mig träningstips på hur jag kan sträcka ut mina stela knäleder/knäveck? Jag vet inte exakt var stelheten sitter, men vill gärna bli av med den. Mål: Jag vill t ex kunna böja mig ner och knyta skorna utan att böja knäna.
Jag vill kunna sitta på golvet med rakt utsträckta ben, och få ner knävecken i underlaget.
Så småningom vill jag kunna sträcka det ena benet (rakt!) upp i luften, medan jag står på det andra.
Det är inget speciellt som har hänt, jag rör på mig och går mina 10 000 steg om dagen, men det hjälper inte mot
det här problemet. Tack på förhand.

Svar: Hej! När det känns som om knävecken är stela, är det baklåren som är strama. Det som hjälper mot strama muskler är stretchning. Baklåren fäster i rumpan och nedanför knäleden, och därför görs alla stretchningsövningar för baklår till så, att du böjer i höften och sträcker i knäleden för att muskeln ska sträckas ut.

För att bli av med en muskelstramhet gäller det att stretcha länge, ca 1-2 minuter, då du gärna får stretcha flera gånger i veckan för att snabbare bli av med muskelstramheten.

Två exempel på hur du kan stretcha baklåren, översta bilden är statisk stretchning medan nedersta bilden är en pumpande rörelse. Om man har problem med spända nervbanor och strålningar i benen (som jag har) så är det bättre att göra den nedersta stretchningsövningen. Ett annat alternativ för strama nerver är att hålla benet lätt böjt under den första övningen.

stretcha baklår

stretcha baklår

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen