4 läsarfrågor om löpning och löparskor

4 läsarfrågor om löpning och löparskor

01.04.2016

Veckans tema är löpning och jag fick några frågor om löpning som kommer här:

Hur länge ”håller” löparskor och när är det dags att inhandla nya?

Förstås slits löparskor snabbare om du använder dem ofta. En elitlöpare byter skor några gånger i året, medan en som springer bara nu som då kan ha samma skor flera år. Dämpade löparskor tappar sin stötdämpande förmåga efter en tid när de blivit använda mycket, men i såna fall märker du nog också att de börjar kännas gamla och sunkiga. Själv springer jag med barfotaskor och använder dem tills tårna sticker ut!

Passar löpning som motionsform om man har åderbråck på benen?

Ja, skulle jag säga. Det är större risk för åderbråck om man sitter stilla, eller om man har klädesplagg som klämmer åt på nåt ställe, så rörelse och motion är överlag bra. Så skulle nog inte säga att åderbråck är något hinder för löpning, utan jag tror tvärtom att du har nytta av det. Om benen känns svullna när du springer kan du testa att använda kompressionsstrumpor, så leds svullnaden bort bättre. De är ju så sköna att använda annars också!

Vad är det för skillnad för löparskor för barn och för damer? Kan man använda juniorskor? 

Jag har själv haft samma ”problem” med dam VS juniorskor, tack vare små fötter så passar även barnskorna. Men jag har förstått att barnskorna slits ut snabbare eftersom de är tänkta för en lägre vikt. De ger inte heller riktigt lika bra dämpning, så passar kanske inte riktigt för de där maraton-sträckorna. Men i övrigt när du springer med dem tror jag inte du märker någon skillnad!

Ska jag våga delta i ett löplopp? 

Många av er har berättat att ni ska delta i något löplopp i år. Väldigt kul! Det är något speciellt med att delta i ett lopp tillsammans med andra – delad löpargläde blir dubbel löparglädje. Om du ens är lite intresserad av att delta, så gör det! Anmäl dig till en startgrupp som inte är för snabb för dig, och bara njut av stämningen! Sidan MyNextRun använder jag mycket själv för att hitta nya löplopp!

Finns det några andra frågor om löpning så är det bara att höra av dig! 

Förresten, här hittar du avsnittet om löpning i Myteriet där jag var med i tisdags, ifall du missade det (min del ca 1:10-1:34).

 

löpning

 

Ha en riktigt skön helg! Tänkte du springa något i helgen? Vi hoppas på bara vägar och soligt väder!

 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

2 thoughts on “4 läsarfrågor om löpning och löparskor

  1. Christina skriver:

    Jo, jag som försöker springa två gånger i veckan skall ge mig ut på min andra runda. Har just tagit upp joggandet igen efter en allt för lång paus.

    1. Lina skriver:

      Härligt! Heja, heja! :)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen