Är crossfit skadligt?

Är crossfit skadligt?

22.03.2016

Efter fredagens inlägg om crossfit open fick jag en fråga av Julia, som undrade så här:

Hej! Jag är lite negativt inställd mot crossfit eftersom man gör väldigt många repetitioner på tid (om jag förstått det rätt?) och därmed blir tekniken lidande och skaderisken ökar. Speciellt när det gäller olympiska lyft är ju rätt teknik verkligen viktigt för att inte skada sig. Vad har du för åsikter om det här?

Svar: Hej Julia! Du ställer en riktigt bra fråga! Du är verkligen inte den enda som frågat mig samma sak, så tänkte att jag kunde svara på frågan här i ett inlägg.

I crossfit tränar man väldigt varierande. Ibland med stor vikt, ibland med liten vikt, ibland i högt tempo, ibland med lång vila, o.sv. Tekniken är något som ständigt betonas i crossfit. Inget fusk tillåts och rätt teknik är förstås extra viktig när intensiteten blir högre. Den som tränar crossfit kan rörelserna och vet hur man ska träna säkert.

Fördelen med crossfit jämfört med vanlig gymträning är att du har de där coacherna som försäkrar dig om att din teknik är bra hela passet igenom. Många repetitioner på kort tid behöver inte betyda sämre teknik. Men såklart – även om tränarna ständigt coachar individuellt och kollar tekniken i crossfit, så finns det såklart fall där någon bröstrygg varit böjd i de sista marklyften i en intensiv WOD.

 

crossfit skadligt

Vid hög intensitet (hög puls eller större vikter) är tekniken förstås extra viktig att hålla koll på.

 

 

Crossfit i sig själv har en högre skaderisk än vanlig gymträning, det skulle jag nästan våga hålla med om. Men allt beror på hur du gör det. Eftersom tekniken betonas så mycket i crossfit så är jag inte alls så säker på att människor som tränar crossfit har mera överbelastningsskador än andra.

Jag tror faktiskt att människor som tränar crossfit har en mindre risk för olika skador helt enkelt eftersom man lär sin kropp hur man utför enkla, funktionella rörelser, såna som man behöver i vardagen. När man bär hem den tunga potatissäcken från affären hålls ryggen rak och fin, även om man man blir trött de sista metrarna. När man hugger ved på sommarstugan får man inte ont i ryggen, utan man vet hur man använder kroppen på smartaste sätt för att undvika skador.

Att göra många repetitioner med en tung vikt så snabbt som möjligt behöver alltså inte vara en dålig sak. Kroppen blir ju bra på det den gör. Men var och en som tränar får ju förstås se till att tekniken sitter som den ska. Teknik går alltid före hög intensitet. Men när man kombinerar dem båda kan det också bli riktigt super!

 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen