Är träning med Milon-maskiner effektivt?

Är träning med Milon-maskiner effektivt?

13.02.2014

Bengt frågade: Hej Lina! Jag funderar på att börja cirkelträna med elektroniskt inställbara Milon-maskiner. En stor fördel verkar vara att man tränar tidseffektivt och med olika belastning koncentriskt respektive excentriskt. Träningsdata lagras på på ett chip så att man kan följa utvecklingen exakt. Vad anser du om denna metod?

Svar: Hej! Jag hade inte hört talas om Milon-maskinerna, så jag blev tvungen att googla när jag fick din fråga. Det jag alltså hittade var att Milon-maskinerna används som vanliga maskiner på gym, men att den största skillnaden är att du har ditt eget personliga kort för varje maskin, vilket automatiskt reglerar inställningar och belastningen på maskinen. Dessutom använder maskinerna sig av elektroniska motstånd, vilket gör att du kan använda olika belastning när du jobbar koncentriskt och excentriskt. Milon-maskinernas slogan är enkelt, effektivt och säkert.

Milon maskiner

Att maskinerna ställs in med personliga kort tycker jag är en fördel, eftersom du slipper krångla med inställningar som du kanske har glömt. Dessutom behöver du inte ha med något träningsprogram eftersom maskinen kommer ihåg hur du tränat tidigare. Detta är förstås bra och gör träningen både enklare och säkrare med mindre risk för skador eftersom maskinen är inställd rätt med rätt vikt när du börjar träna.

Men jag kan inte riktigt se hur träning med Milon-maskiner skulle vara effektivare än vanliga gym-maskiner. Förstås sparar du ju tid när du ska ställa in maskinerna, och kan på det sättet eventuellt göra ditt träningsprogram snabbare, men jag skulle nog gissa att skillnaden är minimal. Men cirkelträning med maskinerna låter bra, och ökar nog effektiviteten eftersom byten blir snabbare och pauserna kortare. Att man kan ställa in maskinerna med olika belastningar för koncentrisk respektive excentriskt träning förstår jag inte heller vitsen med och det låter inte smart eller funktionellt i mina öron. Det är inte ofta i vardagen som ett föremål ändrar i vikt beroende på om du lyfter det uppåt eller nedåt…

Men summa summarum kan man säga att maskinerna absolut inte är sämre än vanliga gym-maskiner , utan tvärtom verkar de både smarta och enkla att använda. Du slipper tänka så mycket och kan koncentrera dig på att träna när du väl är på gymmet. Personligen är jag ändå inte så imponerad av Milon-maskinerna, men det beror på att jag helt enkelt inte gillar de flesta maskiner på gym överhuvudtaget eftersom de ger sämre effektivitet än övningar  med fria vikter eller med egna kroppsvikten som involverar flera muskler på samma gång.

Jag tycker alltså absolut att du kan träna med Milon-maskiner, men lägg gärna in lite andra övningar också som knäböj, utfall, armhävningar och bålövningar också så blir din träning ännu effektivare! 

 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

4 thoughts on “Är träning med Milon-maskiner effektivt?

 1. Mattias skriver:

  Hej!

  Jag undrar om du har samma uppfattning av milonmaskinerna i dagsläget.

 2. Pernilla skriver:

  Det undrar jag oxå!

 3. Thomas skriver:

  Hej, tror du missat hur och vad som ger dem snabbaste träningsresultaten.

  Här en länk att förstå varför milon och excentrisk träning är den effektivaste sättet att stärka och bygga upp sin kropp mm.

  https://www.styrkelabbet.se/tag/excentrisk/

  1. Lina skriver:

   Tack för intressant input! Jag hade inte tänkt på fördelen av att kunna fokusera på den excentriska fasen i träningen. Visst är det så att man på såna sätt kan träna upp styrkan snabbare när man har möjlighet att ställa om vikterna för de olika faserna! Men sen kan jag inte hålla med om att just milon-maskiner skulle ge snabbaste träningsresultaten jämfört med att träna mera funktionella övningar som alla basövningarna. “Snabbaste träningsresultaten” är ju väldigt brett begrepp och jag skulle för egen del i alla fall att de träningsresultat jag får av basövningar är mera fördelaktiga för mig än att just på milon-maskiner. Men visst, för någon annan kan det ju passa bättre!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen