Gör din egen TRX!

Gör din egen TRX!

03.12.2011

Jag har länge velat ha en TRX Suspension Trainer eftersom jag länge velat pröva på en men aldrig ännu fått chansen. Jag vet också att man med endast en TRX kan träna tufft både mångsidigt och funktionellt. Träning med TRX är ostabilt och gör att fler muskler aktiveras, vilket kräver mycket koncentration hos utövaren. Sen när jag läste hur denna kille hade byggt sin egna hemmagjorda TRX ville jag också testa. (Så det var alltså det jag skulle bygga ihop av dessa redskap när ni alla var så dåliga på att gissa rätt!). En TRX från affären kostar en hel del, så genom att bygga en själv sparar du en hel del pengar! Den är inte heller svår att bygga ihop, utan det räcker bara cirka 10 minuter att få ihop knutarna. När du gör din egen TRX kommer du att behöva:

 • 3 spännremmar med enkla, små spännen (ca 3 meter långa). Två behövs till själva TRX:en, en till kan eventuellt behövas för upphängningen.
 • 1 karbinhake
 • Målartejp
 • Rep till öglorna att ha fötterna i
 • Något tjockare plaströr till handtagen (ex ett hopprep eller vattenslang). Jag använde ett gammalt plaströr från en snorkel, vilket blev perfekt.
 • Door anchor eller en chin-stång (stång att dra upp sig i som är fäst mellan dörrkarmarna) om du vill använda den inomhus. Fördelen med ett door anchor är att du enkelt kan ta med dig hela TRX:en när du reser.

Som du märker är det inga dyra ingredienser som behövs till din hemmagjorda TRX, utan du klarar dig gott och väl med ca 15 euro, plus något att fästa TRX:en i, som ett door anchor eller chin-stång. På exempelvis Clas Ohlson hittar du antagligen det du behöver.

Så här gör du för att bygga din egna TRX:

Gör en egen TRX

Så här ser TRX:en ut när den är klar. Med de små spännena på spännbanden är det enkelt att justera längden på TRX:en utgående från vilket övning du vill göra.

Gör din egen TRX

Börja med att dra spännbanden genom spännet, så att det blir en ögla i ena änden. Kolla att du sätter i bandet rätt väg, så att det inte ändrar längd när du drar bandstumpen neråt. När öglorna är klara fäster du dem i karbinhaken. Jag gjorde även en liten ögla av vanligt rep för att hänga upp TRX:en i chin-stången.

Gör din egen TRX

I andra änden av repstumparna kommer handtagen. Det tjockare handtaget (det blåa) för händerna, och repstumpen för fötterna.

Gör din egen TRX

Kom ihåg att bränna repstumparna eller att tejpa för att inte knuten skall lösas upp.

Och så är TRX:en klar! Bara att börja träna!

Och så är TRX:en klar! Bara att börja träna!

Gör din egen TRX

Det finns dussintals övningar att välja mellan. Kommer antagligen TRX-övningar hit på bloggen bara jag hittar några favoriter!

Här kommer ännu en enkel videosnutt så att du säkert vet hur det går till när du gör din egna hemmagjorda TRX!

Har du inte tid att göra en egen TRX? Inga problem, du kan köpa en hos Gymgrossisten!

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

7 thoughts on “Gör din egen TRX!

 1. Ida skriver:

  Din blogg är så himla bra! Fortsätt såhär, tips på träning och mat :) Har din blogg som favoriter och är inne flera gånger om dagen, blir så glad och motiverad varje gång det dyker upp ett nytt inlägg :) 

  1. Lina Björkskog skriver:

   Oj tack, vad roligt att höra! :) 

 2. cajbee skriver:

  Testade dylika greijer på gymmet. De har jättestadiga rep för de håller åtminståne 2,5 X din vikt. Ställningen som repen är fästa i håller för 0,5 tn.

  1. Lina Björkskog skriver:

   Jag var lite skeptisk till Clas Ohlsons spännband, men de verkar nog hålla en hel del ändå! Och man kan verkligen göra en massa olika övningar i den! :)

 3. Elin skriver:

  hur mycket blev totalkostnaden för att göra en egen TRX? :)

  1. Lina Björkskog skriver:

   2,90 gånger två för spännbanden, 2,90 för repet, o karbinhaken typ 1,50 euro. Så cirka 10 euro totalt då jag hittade en gammal snorkel att använda som handtag. Sen betalade jag också 20 euro för chin-stången att fästa TRX:en i. Så 30 euro totalt, och lätt att fixa ihop! Rekommenderas alltså varmt.. :)

 4. www.traningsgladje.se skriver:

  vad fin din blev!! :)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen