Sommarträning – Hur lägga upp träningen?

Sommarträning – Hur lägga upp träningen?

23.06.2016

Jag fick en fråga om hur man ska anpassa träningen enligt årstiderna. D.v.s. hur ska man träna på vinter, och hur ska man träna på sommaren? Ska man träna annorlunda på de olika årstiderna?

De flesta tränar nog mera utomhus under sommaren, men det beror helt enkelt på att det är lite behagligare temperaturer då. Lite skönare att ta en löprunda i plus 20 än minus 20, eller hur? Gymmen är också som mest fulla under hösten och vintern. På våren när det börjar ljusna ute så är det många som säger upp sina gymkort och tränar utomhus i stället.

löpning sommar

Styrketräning på gym eller ute?

Det finns inget som säger att sommarträning betyder utomhusträning. Det är super om du fortsätter med styrketräningen på gym även under sommarmånaderna för att behålla muskelstyrkan – plus att gymägarna inte behöver slita sina gråa hår på grund av alla flyende kunder.

Det är svårt att behålla muskelstyrkan om man inte tränar styrka regelbundet.

Du behöver träna en muskelgrupp en gång i veckan för att behålla styrkan du har i den muskelgruppen (på en grundnivå), och minst två gånger i veckan om du vill förbättra den.

Det går förstås att träna styrka utan gym också. Jag själv är ju usel på att besöka gymmet just nu, och tränar hellre utomhus. Men det kräver lite mera disciplin och ett bra träningsprogram för att få träningen lika effektiv som på gym.

utfall träna ben rumpa

Några tips på träningsprogram hittar du här i min kategori träningsprogram.

Tips: Färdiga upplägg för träning på gym eller träning hemma utan redskap hittar du i min pt-online – du betalar 34,70 €/ 327 SEK via Klarna, men du får 14 veckor intensiv träning med alla program du behöver för att både bygga muskelstyrka och hålla igång flåset 3-4 gånger i veckan. Inga ursäkter alltså för att inte träna under sommaren, alltså!

Konditionsträning året runt

Det finns ju de som springer utomhus året runt, man jag är inte en av dem. Den här årstiden däremot, då älskar jag att springa. Att kombinera konditionsträningen med frisk luft är bra både för kroppen och knoppen. Testa på cykling, mountainbiking, rullskidor, tennis, fotboll, simning eller annat om du inte gillar att springa.

Wakeboard Helsingfors

Eller varför inte wakeboarding – det är mycket bättre konditionsträning än man skulle tro. Dessutom lite roligare också! Det blir lite som intervaller eftersom det blir så kort men intensivt.

Exempel på upplägg för sommarträningen

Som sagt kan du träna på precis som vanligt under sommaren också. Anpassa träningen till det du vill bli bra på. Men om vi generaliserar till en person som vill träna både styrka och kondition ca 3 gånger i veckan skulle upplägget kunna se ut så här. Jag lade in två pass utomhus och ett för gym.

 • 1 styrkepass (helkropp) på gymmet (t.ex. övningar som knäböj, marklyft, militärpress, pull-ups, kan avslutas med en AMRAP eller kort cirkel som höjer pulsen)
 • 1 pass funktionell styrka & core + intervaller (t.ex. övningar som pistols, utfall, armhävningar, pull-ups, coreövningar + burpees, löpintervaller, backspurter eller annat för att få upp pulsen)
 • 1 löppass, cykling eller annan konditionsträning

Hur du lägger upp träningen är upp till dig, men ha gärna någon typ av plan i huvudet så blir det också lättare att få träningen gjord. Men det finns ju hur mycket som helst kul att göra under sommaren, så låt dig gärna inspireras av andra aktiviteter.

Ett träningsupplägg som bryts på grund av spännande äventyr är alltid ett bra upplägg, om du frågar mig! Njut av sommarträningen!

 

 

 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

2 thoughts on “Sommarträning – Hur lägga upp träningen?

 1. Magnus Skog skriver:

  Brukar ta med kettlebells stretchband till stugan och köra pass ute. Cykling och löpning direkt efter är också bra. Eller om det finns en sjö nära vilket det ofta gör i Sverige. Simma cykla och löp anpassa distans och tempo efter din förmåga.
  Vintertid är det skönt att vara inne och köra spinning.

  1. Lina skriver:

   Det låter härligt! Utomhusträning är så skönt på sommaren!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen