Träning för ojämna axlar

Träning för ojämna axlar

16.04.2014

Jag fick en fråga på mail för en tid sedan som lät så här:

Hej! Läste att du är utbildad fysioterapeut. Har en fråga angående det ämnet.  Min högra axel är lite längre ner än den vänstra. Tränar regelbundet på gym. Kan man träna så att de blir en jämn nivå, vilka övningar i såfall? Tacksam för svar.
Ps. Väldigt inspirerande blogg.

Svar: Att ha obalanser på olika ställen i kroppen är mycket vanligare än man skulle tro, och de flesta av oss har små ojämnheter här och där i kroppen. Att ha en axel längre ner än den andra är alltså vanligt och inget man behöver oroa sig över. Jag har själv också rätt så stor skillnad mellan höger och vänster sida, men det är inte något som besvärar mig på något vis. Att ha axlarna på olika nivå har oftast muskulära orsaker, men exempelvis som i mitt fall beror det på mitt nyckelben som förkortats när det växt ihop fel efter en fraktur.

Som sagt är oftast ofarligt, men om skillnaden mellan axlarna är mycket stor kan det påverka rörelsemönster och orsaka skador och överbelastningar. Det är svårt att säga exakt hur du ska träna bara så här på internet, så jag rekommenderar att du tar ett besök till en fysioterapeut för att kolla upp vad det beror på och för att få tips på hur du ska träna (om det besvärar dig mycket).

Det man kan göra själv (om det inte rör sig om några stora skillnader mellan sidorna) är att försöka belasta båda sidorna på samma sätt. I gymmet är det bra att alltid träna båda sidorna skilt för sig om det är möjligt, för att kunna undvika att använda ena armen mera än den andra. Använd alltid samma vikter för båda sidorna, och försök använda båda armarna lika mycket. Det kan också vara bra att granska dig själv i olika situationer i vardagen – kanske du sitter lite ojämnt i jobbet eller alltid bär väskan på ena axeln? Om man tränar regelbundet och försöker se till att belasta höger och vänster sida på samma sätt under hela dagen så brukar eventuella ojämnheter bli bättre med tiden, men om du har ont i musklerna eller upplever andra problem är det bra att uppsöka en fysioterapeut.

hållning ojämna axlar

Övningar som normalt sett har god effekt på ojämna axlar är träning av över rygg, som man kan träna själv. Ett annat tips är en så kallad hållningsväst, som jag har på mig på bilden, som gradvist bygger upp en starkare rygg. Men kom ihåg att det är bra att ta reda på den bakomliggande orsaken till eventuell ojämnhet om man har så stora problem så att de begränsar en i vardagen.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

2 thoughts on “Träning för ojämna axlar

  1. Karl skriver:

    Hej! Har du lyckats träna upp musklerna för att få axlarna hyfsat jämna? Jag bröt mitt nyckelben för ca 6 veckor sen, och axeln där frakturen är på är något mer frammåtlutad och lägre ner än den andra. Går det att stärka musklerna så mycket att axeln kommer upp i samma nivå som den andra?

    1. Lina skriver:

      Hej! Strukturellt blir det en skillnad mellan axlarna efter en nyckelbensfraktur ifall benpiporna växt ihop efter varandra (som i mitt fall). Men även om benpiporna växt ihop rakt mot varandra kan jag tänka mig det är vanligt att axeln blir framåtlutad och på lägre nivå, eftersom man går med mitella så många veckor och skyddar axeln så gott man kan. Det är superviktigt att träna upp nivåskillnaden igen efter nyckelbensfraktur för att förhindra skador på ligament och muskler i framtiden. Satsa på att aktivera skulderbladsmusklerna med t.ex. roddövningar och övningar med fokus på baksida. Tänk även på att stretcha bröstmusklerna och axlarnas framsida för att förhindra att musklerna förkortas framtill. Mina axlar är ännu ojämna och jag tvivlar på de nånsin kommer bli jämna igen, men tränar jag aktivt har jag mindre problem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen