Träningstips: Intervallträning!

Träningstips: Intervallträning!

06.05.2016

Den som lyssnade på X3M igår hörde kanske en intervju om intervallträning där jag var med. Jag svamlade på rätt så brett eftersom jag först trodde det bara skulle bli en artikel. Det vi pratade om var alltså intervallträning, eftersom det finns en studie där man bekräftat att 3 x 20 sekunders intensiv träning är lika effektivt som ett 45 minuters träningspass.

Intervallträning är faktiskt riktigt effektivt och alla som vill höja konditionen borde regelbundet göra intervallträning. Istället för att köra det där 45 minuters passet i makligt tempo varje gång, kan det vara smartare att träna kortare men intensivare nu som då.

Intervallträning är inte bara för vältränade, utan tvärtom är det extra bra för den med dålig kondition!

Testa exempelvis detta träningspass, som man gjorde i studien!

Intervallträning 3 x 20 sekunder

Få ut lika mycket av ett 10 minuters träningspass som av 45 minuter! Tänk på att verkligen köra fullt ut i intervallerna, pulsen ska nå toppen!

 • Värm upp 2 minuter
 • Kör 20 sekunder så hårt du bara kan
 • 2 minuter lite lugnare
 • 20 sekunder så snabbt tempo som möjligt
 • 2 minuter lite lugnare
 • 20 sekunder så snabbt tempo som möjigt
 • 3 minuter nedvarvning

löpning strand

Fördelen med intervallträning

Fördelen med intervallträning är att du får mycket bättre resultat på konditionen än traditionell konditionsträning. Tanken med intervallträning är att du ska få pulsen att gå berg och dalbana, och just därför är det också lättare att pressa sig själv och faktiskt få pulsen att gå högt. Syreupptagningsförmågan i musklerna ökar snabbt vid intervallträning och du lär dig prestera på en högre nivå än tidigare.

Ska man alltid intervallträna?

Även om de flesta mår bra av att lägga in lite mera intervallträning, så ska man ändå inte underskatta de vanliga passen. Exempelvis för en löpare är grundpassen med lagom eller låg intensitet då när bygger upp styrkan i kroppen så att muskler och leder ska tåla belastningen. Grundpassen är också viktiga för att lära dig springa i ett jämnare tempo en längre tid och för att hushålla med energinivåerna exempelvis inför olika lopp.

intervallträning

Intervallträning utomhus eller på löpband?

Bloggknapp-rad-uppe-och-högerIntervallträning går att göra på många olika sätt, och i princip kan all konditionsträning du gör ändras om till intervallträning; löpning, cykel inomhus eller utomhus, crosstrainer, roddmaskin eller på löpband.

Nu på sommaren är det förstås härligt att springa ute, men intervaller på löpband har den fördelen att du kan göra dem när som helst utan att vara beroende av vädret. Själv gör jag gärna intervallträning om jag springer på löpband eftersom man då får hela passet att bli lite roligare.

Tips: Bra löpband hittar du exempelvis på Hammer-träning.se.

Exempel på intervallpass

Du kan själv bygga upp hurudant intervallpass som helst. Värm upp i 10 minuter, och kör några snabba intervaller som du kombinerar med vila. Testa de korta 3 x 20-sekunderspasset ovan, eller kör på ett lite mer “neutralt” pass.

 • 1 minut snabbt
 • 1 minut vila
  • Upprepa 10 gånger
 • Nedvarvning 5-10 minuter

Gör gärna åtminstone ett intervallträningspass i veckan, om du vill förbättra din kondition. Varför inte oftare också, men kom ihåg att du behöver lite längre återhämtning om passet varit tufft. Lycka till med intervallträningen! 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

2 thoughts on “Träningstips: Intervallträning!

 1. Kugge skriver:

  Så roligt att höra dina kommentarer till studien, funderade faktiskt på dig när jag hörde om den och var nyfiken på vad din åsikt är om de superkorta passen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen