Veckans övning: Plankdrag + armhävning i TRX

Veckans övning: Plankdrag + armhävning i TRX

06.07.2015

Här kommer ett tips till alla bloggläsare som gillar kroppviktsträning! En övning som är svår men rolig, funktionell men effektivt brännande i musklerna – låt mig presentera veckans övning, en av mina personliga favoriter; plankdrag + armhävning! 

Övningen är en kombination av ett bendrag i planka och en armhävning med fötterna i TRX:en, och övningen ser ut så här:

sneda plankdrag med armhävning

Övningen tränar nästan varje muskel i kroppen, men fokus ligger på bålstyrka och överkroppsstyrka. Det kommer att bränna i magen, och du tränar både inre och yttre magmuskler, men även triceps, bröst och axlar kommer att få jobba ordentligt under armhävningen.

Tekniktips för plankdrag + armhävning:

 1. Starta i en planka med fötterna i TRX:en och händerna rakt under axlarna. Spänn bålen och håll höften stilla i nivå med resten av kroppen.
 2. För över vikten till armarna och dra in knäna under dig själv. Hur högt? Så högt du kan! Variera mellan att dra knäna rakt fram eller snett till sidorna som på bilden. Bromsa på väg tillbaka.
 3. Gå ner i en djup armhävning, medan du hela tiden håller kvar fötterna på samma ställe. Mycket jobbigt även för bålen så fokus på att hålla kvar den fina linjen!

Ifall att övningen känns för svår och du har problem med armhävningen, så går det också hur bra som helst att sätta knäna i marken efter plankdraget, när du går ner i armhävningen.

Har du ingen TRX eller ringar att göra övningen i? Ingen fara – det går även hur bra som helst att göra övningen på ett tomt golv med en handduk under fötterna, som glider och ger motstånd riktigt lagom mycket. Inte exakt samma övning som med TRX, men bra nära!

Där har du något att testa på om du letar efter en ny, effektiv övning! Eller har du redan testat på övningen – vad tyckte du om den isåfall?

PS. Övningen funkar bra att göra med både TRX och ringar. Exempel på bra TRX hittar du exempelvis här. Ett bra redskap för hemmaträningen!

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

2 thoughts on “Veckans övning: Plankdrag + armhävning i TRX

 1. SKRIVDIVAN skriver:

  Bra tips! Jag behöver verkligen träna bål och överkropp eftersom jag fastnar framför datorn heeela dagarna ;)

  1. Lina skriver:

   Tack! Testa på övningen :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen