Näringslära för bästa träningsresultat – mina tankar om kursen
Jag tänkte jag skulle berätta lite mera om kursen i Stockholm jag gick på i lördags. Kursen var en påbyggnadskurs som hette Näringslära för bästa träningsresultat hos SAFE-Education. SAFE ordnar också kurser i Finland, men jag tyckte det var roligt att få gå kursen på svenska, samtidigt som jag fick en weekend på hotell i Stockholm med min man.
Föreläsaren på kursen var helt otroligt kunnig så det var riktig njutning att bara sitta och lyssna. Timmarna försvann utan att jag märkte det, och jag försökte komma ihåg allt som sades genom att skriva ner anteckningar. Här kommer lite sånt som blev kvar i tankarna efter föreläsningen.
LCHF VS Kolhydrater
Något av det jag första jag tänkte på är att jag har varit lite väl otydlig på min blogg, med vem jag rekommenderar lågkolhydratkost åt. Jag har rekommenderat lågkolhydratskost (LCHF) eftersom jag antagit att alla bloggläsare är vanliga motionärer, men tänk om någon bloggläsare är en aktiv idrottare som tränar varje dag? Isåfall kan det behövas lite kolhydrater, speciellt efter träningen, för att få bästa möjliga återhämtning och resultatet av träningen, och framförallt för att hinna få i sig tillräckligt mycket energi. Men jag (som tränar med några vilodagar i veckan) kommer i fortsättningen också att äta lågkolhydratkost, eftersom det passar mig bäst. Sen är det inte sagt att det passar alla med samma aktivitetsnivå som jag lika bra – kost är alltid individuellt och man får försöka hitta fram till en lösning som passar just en själv.
Men i korthet kan man säga att detta jag skrev här för 1½ år sedan var rätt, precis så här är det. Kortfattat och förenklat, men rakt på sak.
Sen behöver man ju inte tänka antingen eller heller, utan tränar man mycket kan man med gott samvete lägga till lite extra kolhydrater i kosten, och sen om du är oaktiv en längre tid med sjukdom eller annat så kan du tagga ner lite på kolhydraterna. Det finns inte heller några exakta mått på just hur mycket kolhydrater du behöver, utan det är något som alla får prova sig fram till. Men som grundregel kan du tänka att ju mindre du rör på dig – desto försiktigare ska du vara med kolhydraterna, och ju mera du tränar – desto mera kolhydrater har du nytta av för att få de bästa träningsresultaten.
Kosttillkostt
Vi pratade också en del om kosttillskott och proteiner och vilka aminosyror som man behöver efter träning. Man kan dela in aminosyror i essentiella (EA) och i icke-essentiella. De icke-essentiella kan byggas i kroppen och behöver inte tillföras till kosten. Däremot är de essentiella aminosyrorna viktiga att tillföra eftersom de inte kan tillföras i kroppen. De allra viktigaste av dessa är tre stycken; Leucin, Isoleucin och Valin som gemensamt kallas för BCAA. Vi får BCAA via kosten om man äter proteinrikt, men för en hårt tränande person så är det oftast en fördel att tillföra BCAA efter träningspass för att få ut det mesta av träningen med bästa möjliga muskeltillväxt. Som sagt är BCAA inget måste, utan man kan äta proteinerna via kosten också, men oftast blir det en praktisk fråga eftersom du behöver dricka exempelvis 6 dl mjölk för att få i dig så mycket proteiner som du behöver, så då kan proteintillskott vara ett bra alternativ.
Vitaminer och mineraler
Vi gick igenom de viktigaste vitaminerna också som en tränande människa behöver. Den vitaminen som rekommenderades till alla var D-vitamin. D-vitamin fås ju också via solen, men speciellt på vintern får vi nordbor i oss alltför lite. D-vitamin behövs bland annat för immunförsvaret och för muskeltillväxt, samt för upptaget av andra viktiga vitaminer. Jag har inte själv tagit tillskott av D-vitamin men jag kommer att börja göra det – iallafall så länge jag håller mig här i kalla Finland (och dessutom äter jag för lite fisk där det finns mest D-vitamin i kosten).
En intressant mineral som vi pratade om var Nitrat, som finns i gröna grönsaker och rödbetor. Det har nyligen kommit ut nya forskningar om Nitrat och det har visat sig att det aktiva ämnet kväveoxid i Nitratet faktiskt slappnar av kärlen och gör mitokondrierna effektivare, vilket gör att prestationsförmågan förbättras utan att hjärtat behöver slå snabbare. Intressant!
Ja, det fanns mycket intressant ännu att berätta, men det blir för långt blogginlägg. Summa summarum kan man säga att kost är individuellt och man alltid ska testa sig fram för vad som fungerar för en själv. Det är ju sist och slutligen din egen kropp det handlar om, och då är det bara du som vet hur du mår. Fungerar allt med kosten och träningen bra och du har hittat en bra balans – fint, kör på på ditt sätt. Känner du däremot att du inte får de resultat du borde av träningen så är det bra att ta en titt över kosten för att se om det är något du kunde förbättra.
Kursen i lördags skapade också ett behov av att vilja lära mig mer. Så mycket som jag lärde mig nu – tänk hur mycket det finns ännu som jag också skulle kunna lära mig? SAFE ordnar också grupptränings- och PT-utbildningar här i Helsingfors, och jag måste medge att jag nog är lite sugen på att gå den utbildningen som startar i mars. Samtidigt känner jag mig lite “överutbildad” för att gå på den kursen då jag tror det mesta skulle vara repetitioner för mig – det jag egentligen vill åt är ju pappren i handen… Men jag tror jag fortsätter hålla utkik efter liknande vidareutbildningskurser som denna, för det finns ju massor ännu som jag kan lära mig – både om kost och träning.