Tjejer och actionsporter – vi kan vi också!

Tjejer och actionsporter – vi kan vi också!

13.03.2015

Det har varit en del prat om tjejer och extremsporter på senare tid. Varför är det så att den bild som ges av tjejer i extremsportvärlden ofta är så beroende av hur tjejen ser ut, inte vad man presterar? Varför ser du till 95% män på bilder när du bläddrar i en surftidning, även om läsarna till 1/4 är kvinnor? Varför är de tjejer som är med i tidningen poserande modeller istället för tjejer som är duktiga på att surfa?

Men ser man lite djupare på det hela så finns det en annan sida också. Själv har jag hela mitt liv varit intresserad av actionsporter, och inte bara en gång har jag stått där som ensam tjej bland ett gäng killar. Snowboarding, skateboarding, kitesurfing, ja det är samma sak med de flesta sporter jag gillar.

Eftersom det finns så få tjejer i jämförelse med killar i dessa sporter, så blir man automatiskt bedömd i sin åkning för att vara tjej. Mina killkompisar var mycket bättre att åka än mig på Wappulounas i Ruka, men eftersom jag var en tjej som gjorde en 360 på ett hopp så fick jag ett pris även fast mina killkompisar som gjorde 540 och 720 inte fick det. Är det en dålig sak? Njae, jag njöt ju av uppmärksamheten och kände mig duktig.

snowboarding tjej

Det tror jag också är orsaken till att tjejsurfare syns så dåligt i olika tidningar. Tjejer har – i regel – en lägre nivå än killar. Så är det bara. Våra kroppar är olika och nivån är lägre bland tjejer vilken sport du än befinner dig i. Kan du surfa lika stor våg som killarna, ja då hamnar du också på tidningsomslaget. För det ser ju mycket snyggare ut om du tar den där stora vågen istället för den lilla. Så visst förstår jag varför färre tjejer än killar får synlighet.

Men varför porträtterar man fortfarande tjejerna för hur man ser ut istället för det man gör? Vi är ju inte bara de där brudarna i bikini, utan lite mera än så. Vi kan vi också! Jag tycker det är otroligt viktigt med projekt som exempelvis board of media, där man visar att tjejer kan. Det är så lätt hänt att en tjej i en mansdominerad sport blir betraktad som just tjej istället för någon som faktiskt brinner för sporten, älskar det man gör och vill bli bättre.

Och actionsporterna behöver ännu utvecklas. Varför har tävlingar för extremsportande tjejer sämre vinstpengar? Varför får tjejer som ser bra ut lättare chans till sponsorer, när det inte är så för killarna, kan jag tänka? Varför sänds tjejtävlingarna på sämre sändningstid?

Vi tjejer kan vi också. Vi är färre, men vi är duktiga! Jag tycker att vi tjejer som håller på med mansdominerande sporter automatiskt blir tvungna att satsa mera på sporten för att synas, eftersom vi hamnar att ta för oss lite mera än killarna. Det gör oss starka i det vi håller på med, men det gör det inte lättare för nya tjejer att våga testa på sporten.

tjejer actionsport

Så alla tjejer – in i line up-en, vågen är din. In i kön i snowboardparken för att våga ta det stora hoppet. Nu är det din tur att göra dina hopp i det perfekta plattvattnet!

PS. Kom ihåg att kika in på HighHeaven om actionsporter intresserar. Där du kan hitta olika actionsportevents för tjejer och jag ansvarar för kitesurfingeventen, som jag försöker komma ihåg att uppdatera nu som då.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

3 thoughts on “Tjejer och actionsporter – vi kan vi också!

 1. Karolina skriver:

  Jättebra inlägg, ett tänkvärt ämne! Själv har jag åkt snowboard sen jag var 12 år gammal, men aldrig vågat mig på några trick haha…

 2. christel skriver:

  InspireUs.se eller om det är .com har grymma event för tjejer och actionsporter! Precis som det du märkt hittade de inga filmer på tjejer somåkte skidor så bestämde sig för att ta tag i det själva!

 3. Nina skriver:

  Superintressant ämne och välskrivet Lina!
  Jag tycker att det är konstigt att man alltid ska jämföra allt mot mansnormen så fort det kommer till sport och fysiska prestationer… men har man helt olika fysiska och sociala förutsättningar så blir det förstås knepigt att jämföra.
  Ta till exempel boxning; där är det självklart så att man inte sätter en 13 årig nybörjare från flugviktsklassen i samma ring som en 25 proffsboxare i tungviktsklassen- det vore ju ganska absurt liksom. Ändå fortsätter man att jämföra äpplen och päron inom sporten.
  Det finns en massa sporter där vi kvinnor har samma förutsättningar fysiskt som männen, men de är få, därför måste man utgå ifrån varje prestation i sin unika kontext.
  Personligen tycker jag att det är minst lika intressant att titta på subjektiva uttryck, såsom kreativitet och stil, som det är att titta på tävlingsresultat.
  Jättebra att du tar upp det orimliga fokuset på kvinnors kroppar, det var bland annat det vi ville belysa i #BodiesOfAction-kampanjen, en norm-kritisk fotokampanj med bilder på aktiva kvinnor tagna av kvinnliga actionsportsfotografer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Kitesurfing Sponsors

Gamla inlägg

Sök i bloggen