Knäböj med pilatesboll: För dig som är gravid / har ont i rygg, höft eller knän

Knäböj med pilatesboll: För dig som är gravid / har ont i rygg, höft eller knän

24.11.2016

Avlastade knäböj är ett bra sätt att träna benen på för den som vill ta bort belastning från rygg-, höft och knäleder. Du avlastar lederna genom att göra knäböj med pilatesboll eller foamroller mot en vägg.

Övningen tränar framlår, baklår och rumpa, men är lättare att genomföra teknikmässigt än vanliga knäböj med skivstång eller hantlar. Eftersom lederna avlastas så passar övningen perfekt för den som har ont i rygg, höft eller knän i vanliga knäböj. Övningen passar också bra för gravida som får foglossning av vanliga knäböj. (För mig orsakar inte vanliga knäböj foglossning just nu, men jag tycker dessa knäböj är en skön variant att kombinera med.)

 avlastade-knaboj-med-foamroller

Här visar jag övningen med en foamroller.

Gör så här: Du behöver en tom väggyta och en foamroller, pilatesboll eller annat runt föremål som du kan rulla längs med väggen. Placera föremålet lite ovanför din svank och ta ett litet steg bort från väggen. Du måste våga luta ordentligt mot väggen för att ryggen ska avlastas.

Gå ner i en knäböj på samma gång som rullen eller bollen rullar upp längs med ryggen. Har du en foamroller får ryggen skön massage på samma gång. Gå ner så djupt du vill, t.ex. så att höften är i nivå med framlåren – tänk att du ska kunna lägga en kaffekopp och stå på dina framlår. Spänn rumpan på väg upp. Övningen ger faktiskt jättebra rumpträning!

Det går jättebra att lägga ett par hantlar i händerna för att göra övningen tyngre. Håll i så fall hantlarna bredvid kroppen, eller på axlarna i rack-position.

OBS! Se till att du har bra grepp med fötterna, så du inte glider iväg och landar på rumpan. 

knaboj-med-pilatesboll-gravid-ont-i-hoft-rygg-knan

Bilderna är fotade i chill-och-stretch-rummet på Crossfit Lauttasaari – så ingen tror jag har hängt crossfit t-shirts i mitt vardagsrum!

Testa gärna att avlasta knäböjen på detta sätt om du har problem med vanliga knäböj. Knäböj i smith-maskin (där stången sitter fast) är väldigt lika som denna övning, så den kan man också testa på. Men sträva alltid efter att kunna göra vanliga knäböj om möjligt, eftersom det är en mer funktionell övning.

PS. Tips: imorgon dyker det upp riktigt bra Black Friday-erbjudanden i min webbutik, så håll upp ögonen för bra rabatter!

 

 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen