Hopparknä (ont under knäet) – 5 möjliga orsaker till symptomen

Hopparknä (ont under knäet) – 5 möjliga orsaker till symptomen

21.09.2016

Hopparknä är en av de vanligare knäskadorna, som främst drabbar idrottare. Hopparknä (jumper’s knee på engelska) kallas också för patellar tendonitis eller patellar tendinopathy. Eftersom tillståndet är så pass vanligt, så kommer jag att göra en större artikelserie i ämnet, på tre delar:

I detta inlägg kommer jag alltså att ta upp hur symptomen för hopparknä ser ut, samt vilka olika orsaker det kan bero på. I nästa inlägg går jag in på behandlingen.

Forskningen om hopparknä har gått fram en hel del de senaste åren och de gamla rehab-råden du kanske själv har fått för ditt hopparknä kanske inte är det bästa alternativet.

Symptom hopparknä – ont under knät

Symptomen för hopparknä är smärta på framsidan av knäet, vanligtvis på undersidan av knäet.

hopparknä

Smärta vid hopparknä uppstår i patellasenan, senan som går ner från framlåret, och fäster i Tibia. Smärtan kan uppstå även ovanför knäet, men för de allra flesta med hopparknä ligger smärtan strax under knäet.

Ont under knät efter träning är vanligt, och smärtan förvärras vid hopp och explosiva rörelser och rörelser där knäet böjs mycket, t.ex. i huksittande eller djup knäböj. Skadan är vanlig för idrottare som tränar mycket, och är speciellt vanligt i sporter där det ingår hopp. Man kan känna av hopparknäet både när man tar sats för ett hopp och när man landar. Att gå i trappor gör också i regel ont. Sporter som innebandy eller fotboll kan också förvärra hopparknä vid snabba rörelser i sidled.

hopparknä symptom

Hopparknä är speciellt vanligt bland sporter som:

 • Volleyboll
 • Basket
 • Höjdhopp, längdhopp, tresteg
 • Fotboll, innebandy, tennis…

Hopparknä startar vanligtvis med att göra ont efter träning, och om det blir värre kan det börja göra ont redan vid uppvärmningen eller under träningen. I värsta fall kan senan gå av.

Hopparknä ska inte förväxlas med löparknä, där smärtan sitter på utsidan av knäet, eller med Osgood Schlatter. Smärta vid Osgood Schlatter är där framlårssenan fäster i underbenet, men uppstår endast hos barn eller unga.

Alla typer av explosiva hopp gör ont vid hopparknä.

Alla typer av explosiva hopp gör ont vid hopparknä.

Vad händer i knäet?

Vad är det som gör att smärtan uppstår?

Smärtan i patellasenan uppstår på grund av att framlåret blir överbelastat, och senan inte orkar hålla emot belastningen. Det är inte en inflammation som uppstår i senan (så NSAID:s hjälper inte), utan en skada som förstör strukturen på senan.

Vid hopparknä gör övningar som knäböj och utfall ont.

Vid hopparknä gör övningar som knäböj och utfall ofta ont.

Orsaker till hopparknä

Varför blir knäet och framlåret överbelastat? Förenklar man det hela kan man se det som att framlåret inte orkar med belastningen och behöver stärkas – och det är ofta det råd hopparknä-patienter fått tidigare. Men det är väldigt sällan framlåren är för svaga – utan ofta är det tvärtom att andra muskler runtom är för svaga.

Man man behöver alltså istället tänka lite längre och fundera på varför framlåret blir överbelastat i första hand.

Framlåret kan bli överbelastas på grund av:

 • Svaga stabiliserande muskler i höft
 • Svaga baklår/rumpa (vanligt speciellt hos kvinnor – läs mer här)
 • Svaga coremuskler
 • Dålig fotledsrörlighet och svaga fötter
 • Dålig innervering från ländryggen som påverkar framlårets motorik

Är det någon av mina läsare som har hopparknä? I nästa inlägg ger jag tips på behandling och hurudana övningar som är bra! 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

12 thoughts on “Hopparknä (ont under knäet) – 5 möjliga orsaker till symptomen

 1. Annika skriver:

  Hej Lina! Jag har fått ont i knävecket, känns som att det är styvt på nåt sätt. Har försökt att stretcha. Kom sådär plötsligt för tre veckor sedan ungefär. Finns det nåt man kan göra, träna, eller skall man bara vänta ut det

  1. Lina skriver:

   Hej! Det är väldigt svårt att säga så här via nätet vad det kan bero på. Om det är i knävecket, kan det vara det här: http://naprapat.net/om-popliteus-en-vanlig-orsak-till-ont-i-knavecket/? Men säkert bra att kolla upp det om det inte blir bättre.

 2. Sandra skriver:

  Inte hopparknä, men PFSS som låter ganska snarlikt? Kanske jag skulle behöva ungefär samma övningar som du beskriver.

  1. Lina skriver:

   PFSS är lite på samma sätt, men då sitter smärtan mer bakom själva knäskålen, liksom inne i knäet och inte under. Det kan ha samma grundorsaker nog som hopparknä, bara en annan typ av symptom i knäet. Så det kan hjälpa med samma typ av övningar.

 3. Pia skriver:

  Jadå, har haft men e definitivt inte löpare eller sportig av mig :)
  Fysioterapeuten gav mig enkla övning för att stärka rumpmusklerna och jag gjorde dem ett tag och problemen försvann. Men ja jag vet, borde stärka musklerna regelbundet men har inte kommit så långt ännu, jobbar på det.
  För min del berodde/beror problemen på dålig fysik styrka.

  1. Lina skriver:

   Kul att höra att övningarna hjälpte! :)

 4. Baggen skriver:

  Hej
  Kanonbra info du har på bloggen!

  Jag håler på med triathlon sedan några år men fick i våras under ett cykelpass ont i patellasenan under knäskålen, efter det så vilade jag i fera veckor från löpning och cykel samt körde en voltarenkur men det gjorde inte nån vidare skillnad. Besökte också en sjukgymnasts som rekommenderade att jag skulle köra exentiska knäböj dagligen.

  Jag började träna igen som vanligt och det gjorde lite ont i början av passen och även efteråt.

  Nu känner jag en irritation i senan kontinuerligt så fort jag belastar benet i vardags miljö.

  Besökte även en osteopat som konstaterade att knäet var en aning utåtroterat, inte bara knäet utan att det förmodligen var ifrån bäckenet och hela vägen upp i ryggen och att det då gen en snedbelastning ner i knät som kan påverka och ge en ofördelaktig belastning.
  Jag har nu igen brutit löpning och cykel sedan 5 veckor och kört bara simning och styrka och lite vattenlöpning, men det har inte blivit någon skillnad på hur det känns i knäet, det är det första som jag känner när jag stiger ur sängen på morgonen och nu vet jag inte hur jag skall fortsätta.

  Har läst mycket om hopparknä och rehab osv. men jag känner mig osäker eftersom det med att knäet är en aning utåtroterat kanske begränsar möjligheterna till återhämtning.
  Värt att nämna kan vara att samma knä har jag kontinuerligt också känning i yttersenan (löparknä) och jobbar mycket med foamroller och tennisboll för att hålla detta i schack.

  Har du några tips om nästa steg för att jag skall kunna bli av med detta strul?

  //Baggen

  1. Martin skriver:

   Har exat samma sak som du har Baggen och skulle gärna vilja veta om det blivit bättre för dig, samt vad ditt tips är.
   Hoppas du kan svara.

 5. Emelie skriver:

  Jättekul att du skriver om detta ämne, ser fram emot att läsa de följande inläggen. Har haft (självdiagnostiserat) hopparknä sen slutet av sommaren. Det började göra ont när jag sprang och knäböjde tungt och kan för tillfället inte knäböja alls. (Vilket är tråkigt eftersom jag vill fokusera på styrketräning och baslyft.) Misstänker att det kan bero på svagheter i höft och dålig rörlighet i vristerna + svårighet att aktivera rumpan när jag böjer – så tips uppskattas verkligen!

  1. Lina skriver:

   Det låter som du tänker rätt med vad det kan bero på, eller det är i alla fall de vanligaste orsakerna. Inlägget dyker upp under nästa vecka!

 6. Johan skriver:

  Hej Baggen,

  Är nyfiken hur det gått för dig med irritationen?
  Hur gjorde du om du blev av med den?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen