Tips på träning av baklår som förhindrar knäskador

Tips på träning av baklår som förhindrar knäskador

01.04.2015

Visste du att svaga baklår är en väldigt vanlig orsak till knäskador? Studier har visat att den med starka framlår i kombination med svaga baklår haft större risk att drabbas av knäskador. Skillnader i styrka mellan framlår och baklår är vanligtvis större hos tjejer än hos killar, och skillnaderna blir ännu större om man är idrottare eller tränar mycket (eftersom man har starka framlår). Skador som ledbandsskador i knäna inom fotbollen eller extremsporter som kitesurfing är ett praktexempel på skadetillfällen då detta lätt händer.

I kitesurfingen belastas knäna väldigt mycket, och kollar  man på professionella åkare så är det väldigt vanligt med knäskador. Det är förstås inte bara styrka i baklår som skulle ha kunnat förhindra dessa skador, men jag tror definitivt att det spelar stor roll i uppkomsten av skadorna.

Därför har jag på senare tid börjat träna baklåren mera än vanligt, i förebyggande syfte. Jag som tjej som tränat en del tidigare och utövar extremsport ligger absolut i riskzonen. Men förstås är baklårsträning bra för alla! Här kommer några tips på bra övningar för baklår (och rumpa) som jag gjorde idag efter dagens crossfit-pass.

Övningarna jag gör är:

  • Draken – Single leg deadlift. Funkar med hurdan vikt som helst. Ska kännas i benet du stöder dig på. Tränar samtidigt balansen. Övningen är extra bra eftersom du använder ett ben i taget, så båda benen tränas lika mycket.
  • Legcurl på boll – Använd en pilatesboll eller medicinboll. Ju långsammare, desto svårare!
  • Marklyft – Traditionella marklyft är också väldigt bra för baklåren. Använd tung vikt, kettlebells eller skivstång.

Upprepa övningarna i ca 8-10 repetitioner och 2-3 set. Baklåren och knäna kommer att tacka dig!

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

2 thoughts on “Tips på träning av baklår som förhindrar knäskador

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Kitesurfing Sponsors

Gamla inlägg

Sök i bloggen