Tips för att lära barn gå efter gips / brutet ben
Det är otroligt tråkigt när det går så illa att barn bryter något ben och måste gipsas. Arthur är inte den första treåringen med gips och inte heller den sista. Till all tur läks frakturer väldigt snabbt för barn.
Tiden läker alla sår, brukar man säga, och i Arthurs fall blev det bra igen på kort tid. Han hade långt gips på hela benet i tre veckors tid på grund av en spricka i Tibia strax under knäet. Med gipset på började han snabbt stöda på benet och gå genom att släpa benet efter sig.
Men när gipset togs bort blev det spännande. Han belastade inte benet och jag hann bli orolig att det var något fel. Två dagar efter gipset tagits bort började han belasta men haltade väldigt mycket, med hela benet kraftigt utåtroterat och släpande efter sig. Eftersom han är så liten hade han svårt att rätta sin gång enligt mina instruktioner. Han visste nog inte själv hur tokigt han gick.
För att påskynda processen så han snabbare skulle börja gå vanligt upplevde jag att det var tre saker som hjälpte. Skriver om dem här på bloggen för att andra med samma problem eventuellt ska ha nytta av det jag skriver. Observera att jag inte är någon specialist i området men är fysioterapeut med bra baskunskaper om hur man ska träna efter benbrott.
1. Hinderbana
De flesta barn tycker hinderbanor är roliga så det är ett perfekt sätt att få in bra rörelser som kan vara till nytta. Det man kan tänka på är att försöka få in moment där man böjer i benet (=tränar rörlighet) samt där man förbättrar benstyrkan. Det kan vara t.ex. att sätta sig ner på huk i en övning för rörligheten och att klättra uppför hinder/trappor med sjuka benet först.
Man kan sträva efter att få barnet att använda benet på ett litet annat sätt än normalt, allt för att bryta det dåliga rörelsemönstret.
2. Cykla
Att cykla kan vara ett bra sätt för att få barnet att våga belasta och använda båda benen lika mycket. Givetvis bör man vara nära till hands när barnet testar första gången efter gipsborttagningen för att försäkra sig om att det inte ramlar, men förhoppningsvis märker man rätt så snabbt att barnet börjar använda båda benen lika mycket.
3. Gå barfota på olika underlag
Det som jag tyckte hjälpte Arthur bäst var att ta bort skorna och låta honom gå runt utomhus barfota. Sommartid är det ett väldigt bra sätt att få barnet att sakta ner farten och få en känsla för hur fötterna känns mot underlaget. Barnet kanske “kommer ihåg” att använda båda benen igen tack vare den sensoriska informationen fötterna sänder till hjärnan. Vintertid kan man gärna bygga en hinderbana med varierande underlag som barnet får göra barfota.
Detta var de övningar som gav bäst resultat för Arthurs gång efter att gipset tagits bort. Eftersom han hade bra rörlighet i benet behövde vi inte träna rörlighet skilt för sig, men annars kan det hända man behöver starta med såna övningar tillsammans med barnet (man brukar i så fall få instruktioner för det när gipset tas bort).
Man ska inte hoppa eller belasta benet kraftigt den första tiden utan gips, så där får man som förälder hålla lite koll på barnet. För Arthurs del var det att inte hoppa på studsmattan eller åka i för stora rutschbanor då han behövde ta emot sig med båda benen. Men som förälder behöver man kanske även uppmuntra barnet till att prova nya rörelser så att det vågar ge sig in i leken igen.
Lek och naturlig rörelse är viktigt för att benets rörlighet och styrka ska återställas och för att barnet ska våga använda benet på samma sätt som tidigare.