Ryggövningar hemma utan redskap: 5 övningstips i video

Ryggövningar hemma utan redskap: 5 övningstips i video

15.11.2016

Ryggen och ryggmusklerna är viktiga att ta hand om. De flesta har ont i ryggen eller nacke i något skede av livet, men med bra ryggövningar kan man förebygga detta.

Här nedan ger jag tips på fem bra ryggövningar hemma, som du kan göra utan redskap. De är enkla att göra, men har många fördelar:

 • Du stärker ryggens djupa och ytliga muskler
 • Du förbättrar rörligheten i rygg och axlar
 • Du stärker skulderbladsmusklerna
 • Du förbättrar hållningen
 • Du förebygger ryggont och värk i axlar och nacke

Jag lade fokus på såna ryggövningar som även stärker övre rygg och skulderbladsmusklerna och baksida axlar. Dessa muskelgrupper är så otroligt viktiga att träna, speciellt för alla som sitter mycket och tenderar få en dålig hållning. Genom att stärka dessa muskler dras axlarna bakåt och muskelbalansen mellan framsida och baksida förbättras.

Ryggövningar hemma – tips i video

Igår när jag tränade på gymmet så lade jag själv ganska mycket fokus på ryggen, och filmade också övningarna som jag gjorde. Övningarna råkar vara 5 av mina favoriter för just ryggen.

Värt att notera: Jag har ganska bra rörlighet i ryggen och därför blir mina rygglyft ganska höga. Kommer du inte lika högt upp är det helt okej. Det är inte höjden på lyftet som är det viktiga, utan att du aktiverar musklerna rätt!

Att tänka på: Teknik, teknik, teknik. Gör övningarna hellre långsamt än snabbt, och tänk på vad du gör. Tänk att du samlar ihop musklerna från ländrygg upp till axlarna. I rygglyft där du lyfter armarna får du extra belastning på skulderbladen, och tänk då på att dra ihop skulderbladen mot ryggraden – samtidigt som du drar dem neråt. Axlarna ska aldrig komma upp till öronen.

Sen ska vi heller inte glömma att man även får jättebra ryggträning av alla roddövningar, som t.ex. latsdrag, pull-ups eller hantelrodd. Men vill man fokusera enbart på ryggen så tycker jag magliggande övningar de som man får att kännas bäst. Avsluta gärna passet med dessa övningar.

ryggovningar-hemma

Välj ut tre av ryggövningarna och upprepa t.ex. 45 sekunder x 3 per övning, så får du riktigt bra träning för ryggen. Det går också bra att välja två av ryggövningar och två magövningar för en riktigt bra corecirkel.

Lycka till med ryggträningen! 

Liknande inlägg:

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

5 thoughts on “Ryggövningar hemma utan redskap: 5 övningstips i video

 1. Fliisan skriver:

  Hej! Grattis till lilla grynet i magen ! :) underbart!
  Men nu har jag en fråga är det nog ok att ligga på magen och träna när man är gravid? Hoppas det kommer mera inlägg med vad man skall tänka på som gravid och om styrketräning särskillt de 12 första veckorna :) önskar er all lycka och hoppas du får må bra!

  1. Lina skriver:

   Hej, och tack! Jag tror det där är olika från person till person, när jag filmade det var magen liten ännu så kändes helt ok, men idag skulle jag inte göra lyft så jag lyfter benen. I alla fall inte på hårt underlag. Jag tror nog man märker när det inte känns rätt längre. Tips är på kommande, tack ska du ha! :)

   1. Fliisan skriver:

    Tack för svar! Och super roligt att läsa ditt nyaste inlägg, mera sånt och tips på passande övningar! :D

    1. Lina skriver:

     Vad kul om du uppskattade inlägget! Mera är på kommande! :)

 2. Thomas Lummi skriver:

  Tack för tipsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen