Armhävningar med viktväst för muskelstyrka

Armhävningar med viktväst för muskelstyrka

21.10.2014

Väldigt roligt att så många var intresserade av crossfit-träningen på torsdag. De 16 platserna blev fullsatta redan, och alla rymdes tyvärr inte med. Men eventuellt blir det flera gånger så då får ni som inte rymdes med passa på då istället.

Idag på förmiddagen var jag en sväng till Crossfit Lauttasaari, och valde att träna med ett eget pass istället för dagens WOD. Testade lite övningar som vi kanske ska göra på torsdag.

Jag gjorde bland annat armhävningar med viktväst. Armhävningar med extra tyngder på är väldigt bra för att träna styrka. Armhävningar är ju som jag skrivit tidigare en väldigt bra övning för att bli starkare i överkropp, men det som många glömmer bort när man gör armhävningar är att faktiskt göra övningen till en styrkeövning – om man vill bli starkare alltså. Så många repetitioner man orkar är inte det bästa alternativet om man har som mål att bli starkare, utan hellre då tyngder på så att du orkar endast några repetitioner och faktiskt tränar styrka.

Hur många repetitioner du ska göra är som med allt annat beroende på vad du har för mål, som jag skrivit om tidigare.

 • 1-5 repetitioner = muskelstyrka
 • 6-8 repetitioner = kompromiss mellan muskelstyrka och hypertrofi
 • 8-12 repetitioner = hypertrofi
 • över 12 repetitioner = muskeluthållighet

Istället för viktväst går det också super att slänga upp en viktskiva på ryggen, eller har barn (som inte väger allt för mycket) är det ju ett superbra att ha barnet på ryggen, så blir det extra roligt för båda! Huvudsaken är inte hur mycket vikt du orkar, utan att du precis orkar repetitionerna. Om du då gör det med eller utan vikter eller på knäna eller på tårna spelar ingen roll.

armhävningar viktväst

armhävningar träna styrka

Håll det i minnet och ha en trevlig tisdag!

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

4 thoughts on “Armhävningar med viktväst för muskelstyrka

 1. Bra tips, det måste jag testa! Lätt att man bara maxar antal istället, men detta bygger ju mer styrka.

  Du som är kitesurfare, har du några bra nybörjartips? Har precis börjat och insett att plattvatten är något som underlättar om man ska koma upp på brädan. :)

  Kolla gärna in min blogg http://explorista.se/ om uteliv, äventyr, resor, kitesurf, skidåkning, yoga, träning och drömmar i en salig blandning. Mixat med lite chokladcupcakes, jätteverbenor & betongkrukor. Och snygga foton, alltid snygga foton! :) Länka och dela gärna om du gillar den!

  1. Lina skriver:

   Vad kul att du har börjat kitesurfa! Den roligaste sporten i världen, ju :) Kul att jag äntligen hittade dina kommentarer efter att jag missat dem allihopa! Ska absolut kolla in din blogg mer i fortsättningen! Har du läst det här inlägget? http://www.linabjorkskog.com/traning/kitesurfing-for-nyborjare Där hittar du lite tips till kitesurfingen :)

 2. Björn skriver:

  (över 12 repetitioner = muskeluthållighet) det är inte sant. Kollar du på forskning som har gjort så är upp till 50 reps om man kör till failure muskelbyggande.

  1. Lina skriver:

   Jo såklart är det muskeluppbyggande ändå, men man brukar beteckna det så för att visa på att man inte tränar främst styrka och inte främst muskeldefinition utan muskeluthållighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen