Dagens övning och träning med remmar

Dagens övning och träning med remmar

19.11.2012

Dagens pass var ett ganska så traditionellt Lina – pass. Det blev uppvärmning på löpband, baklår och rumpa med tunga marklyft med 3-7 x 6 repetitioner, framlår och rumpa benpress i maskin 15 x 3, chins och armhävningar i kombinationen 3 chins och 4 armhävningar x 4 x 4. Slutligen avslut med crossfit-magövningarna + planka med armgång x 3. Ett pass som hade inte så många övningar, men som ändå räckte dryga timmen och orsakade riktigt skakiga ben, mage och axlar! Försökte tänka om det var någon muskel som inte tränades under passet, men kom inte på någon…

benpress i maskin

När jag körde marklyften idag testade jag att använda remmar, det vill säga såna remmar som fäst runt händer och fast i stången för att man ska orka lyfta tyngre. Annars när man lyfter är det ofta fingrarna som inte orkar, och med remmar så kan man lyfta lite tyngre. Nu visste jag inte precis hur man skulle fästa dem, men testade mig fram och kunde nog lyfta lite tyngre med dem på. Men varför kommer jag i fortsättningen inte att använda dessa?

Jo, eftersom underarmarna och fingrarna inte tränas alls på samma sätt med dessa remmar. Vem vill ha alla muskler i bra skick, förutom underarmarna? Dessutom behöver jag verkligen ha en bra handstyrka i kitesurfingen för att orka hålla i bommen. Det kan vara okej att använda dessa remmar nu som då för att få ut maxstyrka i benövningar, men man ska absolut inte vänja sig vid att använda dem, eftersom man också behöver träna händerna för att vara funktionellt stark. Hur ska du orka bära det tunga soffan vid flytten och du inte har styrka i händerna och underarmarna också?

Sist med inte minst tänkte jag visa övningen jag avslutade med idag. Övningen är en variation av plankan, men som känns mera i axlarna än de vanliga plankorna. Räkna tid eller upprepningar, ingen skillnad. Ett exempel på upprepningar kan vara 15 x 3 som jag gjorde idag. Eller så slutar du helt enkelt när axlarna och magen skriker, för det är alltid det bästa tecknet!

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

4 thoughts on “Dagens övning och träning med remmar

 1. Kenji Claesson skriver:

  En muskel du inte tränade är nacken! Viktigt om du hade varit kampsportare och ska stå emot slag eller lås :P
  Remmar är jag också emot, samma sak med bälte. Bättre att bli stark nog i alla muskler för att klara av vikten. Precis som du säger.
  Har du förresten nå tips för att slippa valkar i handflatan när man kör tunga marklyft eller ryck? Just nu kör jag med handkräm men borde ju gå att slippa förhårdnader…

  1. Lina Björkskog skriver:

   Nå egentligen blev nog nacken tränad också i chinsen när jag hoppade upp och i plankan och armhävningarna om vi ska vara riktigt noggranna.. ;)
   Nej har tyvärr inga bra tips, har själv funderat på detta dilemma också.. Inte så snyggt med valkar i handflatan. Fast vanliga styrkträningshandskar borde ju nog hjälpa lite grann i alla fall! Borde testas!

 2. Jessica K. Lundqvist skriver:

  Mycket inspirerande blogg!

  1. Lina Björkskog skriver:

   Tack så mycket Jessica! :)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen