Min träning som gravid (v 5-17)

Min träning som gravid (v 5-17)

22.11.2016

Jag tänkte berätta lite mera om hur jag tränat de här veckorna sen jag fick reda på att jag var gravid. Jag tänkte också skriva ett inlägg där jag berättar om allmänna riktlinjer för träning under graviditet, men nu blir det mera personligt vad som funkat för mig.

Jag visste inte ännu av att jag var gravid när vi var i Sicilien och kitesurfade. Jag tog emot några hårda krascher då, men det gjorde som tur inte någon skada då under de allra första veckorna. När mensen uteblev och jag började misstänka en graviditet märkte jag det också direkt på kroppen. En extrem trötthet drog in som nästan lamslog mig vissa dagar. Illamåendet var som värst på morgonen och kvällen, men höll i princip på hela dagen. Jag fick äta något hela tiden, och alltid hade jag en morot eller ett äpple i väskan som nödproviant.

Veckorna 5-12 blev därför sparsamma på träningsfronten, och det varierade väldigt mycket från dag till dag vad jag kunde göra. Ibland var jag piggare, men ofta fick jag ändå träna lugnare på grund av växtvärk i livmodern, som kändes som små kramper i ligamenten när jag försökte springa. Det kändes som om min kropp sa åt mig att ta lugnt, så jag tog det också lugnare. Vissa dagar fick jag till riktigt bra löppass när allt kändes bra (om än med lägre tempo än tidigare), vissa dagar låg jag bara på soffan. Att blodvolymen ökat och pulsen blivit högre märktes direkt i träningen. Det blev många promenader och några lugnare träningspass med egen kroppsvikt.

Jag kitesurfade försiktigt några gånger, men vågade inte hoppa så det blev ganska tråkigt, och säsongen slutade tidigt. En nybörjare skulle jag förstås inte rekommendera kitesurfing åt, men eftersom jag har bra kontroll på draken kändes det helt okej att åka lite fram och tillbaka.

kitesurfing2

I vecka 10 tog jag blodprov, och blev positivt överraskad av ett superbra HB på 140; jag som tidigare haft anemi!

Efter vecka 12 avtog tröttheten gradvist, och ungefär efter vecka 14 började också illamåendet ge med sig. Ibland har jag illamående ännu, men mycket mer sällan än förut. När jag blev piggare började jag besöka Crossfit Lauttasaari igen och tränade lugnare pass där. SomaMove älskade jag när jag testade i vecka 15.

Nu är jag i vecka 17 och mår riktigt toppen. Just nu älskar jag att vara gravid och allt känns så spännande och roligt. Energin är det inte något större fel på, men nu märker jag istället att magen växer och lederna blir mjukare, så träningen får anpassas därefter. Gör jag hopp, explosiva övningar eller övningar där bäckenet belastas mycket så känner jag av foglossning framtill, som håller i sig länge.

Utfall och höga boxstep har jag därför lämnat bort, och tränar istället inte allt för djupa knäböj, marklyft och höftlyft, som funkar bra. De flesta överkroppsövningar funkar, men jag undviker tunga övningar som belastar bålen allt för mycket, till exempel tunga armhävningar eller pull-ups, eftersom det känns så konstigt.

Jag har också lagt in mera övningar för höftstabilitet, djupa magmuskler och bäckenbotten, som jag försöker träna hemma några gånger i veckan. (Ska ge tips på övningarna i ett senare inlägg).

Konditionsmässigt så blir det promenader, lugnare cirkelträning och så simningen förstås! Det är förstås orsaken till att jag börjat simma så mycket på senare tid – för det är den enda sport där jag kan ta ut mig ordentligt utan att jag får ont någonstans. Så härligt!

Jag tränar på en lägre nivå en tidigare, och låter inte pulsen gå allt för högt under passen. Jag låter träningen utmana mig, men mitt mål är inte att bli bättre utan att hållas på samma nivå. Men för att hålla upp konditionen någorlunda (även om jag flåsar av minsta ansträngning på grund av den ökade blodvolymen) så gillar jag att simma lite tuffare intervaller ibland.

Jag lyssnar på kroppen, kan man sammanfatta inlägget. Just idag vill den inte göra mycket, så då låter jag den göra det. Men jag försöker att göra något litet varje dag om möjligt, om det så bara är en promenad till mataffären. För att kroppen ska må bra och jag ska orka hela graviditeten ut.

Vet inte om ni tyckte detta personliga inlägg var intressant eller inte, men tänkte mest skriva ner för egen del så jag kommer ihåg det senare. Jag hoppas jag får må bra i fortsättningen också! 

 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

15 thoughts on “Min träning som gravid (v 5-17)

 1. Victoria skriver:

  Älskade också simning under graviditeten. Och förstås gymträning med anpassning till hur kroppen kändes. Kommer ihåg att jag kände mig stark under hela graviditeten, även när foglossningen var som värst, och det var så skönt att känna så. Kunde träna ändå till slutet vilken varit min förhoppning och mitt mål. Var tacksam för det. SomaMove var jag tyvärr tvungen att sluta med redan vid v. 17 då första lilla vågen av foglossning slog till. Men i och för sig var det lite tuffare att dra passet som jag gjorde, skulle jag varit deltagare skulle jag kunnat anpassa min nivå lättare. Men även om SomaMove är en underbar träningsform, kom ihåg att den är väldigt utmanande för lederna. Det är ju så stora rörelser. Och när relaxinet börjar utsöndas mera i kroppen från ca. v. 16 (som du också skriver indirekt om) så bör du ju vara extra uppmärksam på kroppens signaler (vilket jag iofs tror att du är :) ) Men SomaMove kan säkert funka ganska länge om du anpassar sig lite i vissa rörelser. Stort lycka till och njut av graviditeten! :) (och att kunna träna när du vill ;) )

  1. Lina skriver:

   Vad skönt att kunna träna så länge, jag hoppas jag också kan det. Jo, jag tror nog jag skulle vara tvungen att anpassa rörelser i somamove om jag skulle göra passet nu, men jag tycker ändå den känns bra när man kan göra i lugnt tempo. Blir spännande att se om det funkar senare också, men man vill ju hellre ta det säkra före det osäkra förstås! Tack ska du ha! :)

 2. Lotta skriver:

  Väldigt intressant att du som vet så bra vad som händer i kroppen kan berätta på ett så förstårligt sätt om vad som händer i kroppen vid gravidetet. För oss är det ännu bara en önskan men det är väldigt intressant att läsa. Grattis till er!

  1. Lina skriver:

   Vad kul att du tyckte det var intressant att läsa. Jag skriver lite mera ingående sen i ett annat inlägg. Tack ska du ha! :)

 3. Carina skriver:

  Jomen visst är det intressant att läsa :)
  Här i Spanien tycker de flesta man inte alls ska träna då man är gravid. Fick en del konstiga blickar på gymet. Jag tränade dock väldigt lugnt, slutade genast med gruppträningen eftersom det kändes för tungt och konstigt. Körde mest med crosstrainer och gravidpilates. De sista två månaderna pausade jag gymkortet och satsade på promenader och pilates. Började sen sju veckor efter kejsarsnittet försiktigt med spinning och hypopressiva magmuskler och har fortsatt med det och lite till. Skumpande rörelser som i body combat har jag testat på, men känns inte som jag är redo ännu.

  1. Lina skriver:

   Intressant hur olika det är i olika kulturer. Men jag tror nog de flesta kan köra på ganska bra med lite omändringar, så länge som man tränat tidigare vill säga. Det finns nog många fördomar här också. Kul att höra hur du kunde träna, jag hoppas jag också kan hålla igång så länge som möjligt! :)

   1. Carina skriver:

    Det jobbigaste är att hålla pulsen låg, jag gick aldrig över 140-145. Jobbigt också att bli så andfådd. Men mådde annars bra så var skönt att fortsätta träna.

    1. Lina skriver:

     Ja, jag tycker också det är jobbigt att man blir så andfådd direkt, så nivån är ju mycket lägre. Men allt har sin tid.. :)

 4. Heidi skriver:

  Jag tyckte det var jätteintressant, läser mer än gärna både om dina egna erfarenheter och mer “allmänna” sanningar kring graviditet.

  Hoppas på mycket energi för dig under graviditeten! :)

  1. Lina skriver:

   Vad kul, då ska jag skriva mera om det. Tack ska du ha! :)

 5. Cat skriver:

  Skönt att höra att ditt illamående gått över. Är själv i v. 12 nu och slåss fortfarande med illamående. Hoppas på att må bättre snart så man kan slippa småätande :)

  1. Lina skriver:

   Vecka 12 brukar ju vara vändpunkten för många, så hoppas det är så i ditt fall också! Det är så skönt när man inte behöver gå runt och må illa hela tiden!

 6. Pingback: Gravid vecka 21

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen