Veckans utmaning: Tre tuffa magövningar

Veckans utmaning: Tre tuffa magövningar

26.10.2015

Känner du att du hela tiden tränar samma tråkiga, gamla magövningar, och vill ha några nya, svårare övningar som variation? I så fall är veckans utmaning för dig.

I veckans utmaning tipsar jag om tre magövningar som kanske kan räknas som lite tuffare övningar. De är alltså inget för dig som just fött barn eller du som nyligen börjat träna. Har du däremot tränat en tid och har lätt för att aktivera magmusklerna, så kan du testa på de här magövningarna som en liten rolig utmaning den här veckan!

Du behöver en hantel för att göra övningen. Gärna kan du använda en lite tyngre hantel till den första övningen, och en lite lättare hantel till den andra magövningen.

Videon filmade jag förra veckan på samma gång som rumpvideon, så kvaliten är densamma överexponerade, tyvärr. Någon gång kanske jag ska lära mig att ställa in kameran bättre när jag filmar!

Magövningarna i videon är:

1. ½ turkish getup

Den här halva delen av turkish getup görs med en så stor vikt som möjligt. I videon har jag 11 kilos vikt. Men testa dig fram. Börja med en lätt vikt, och när du hittar rörelsen så ökar du vikten.

Att tänka på i denna övning är att hitta utgångspositionen för ett bra stöd. Handen som är i marken får du luta dig på ordentligt. Kolla också hur jag sätter ner och tar upp den tunga vikten från sidliggande, vilket är smidigast.

Varför: Övningen är väldigt funktionell om du vill bli bättre på tunga lyft med skivstång, eller om du vill bli bättre på att hitta magstödet när du pressar en vikt ovanför huvudet, vilket är väldigt viktigt att kunna. Dessutom är övningen häftig att göra när man kan använda en så stor vikt!  

tuffa magövningar

 

2. Bendipp med hantel

Här jobbar du väldigt mycket med de inre magmusklerna, så det är superviktigt att du “limmar” fast ländryggen i golvet så du inte svankar, utan hittar kontakten med magmusklerna. Annars tränar du inte de inre musklerna, utan bara de raka.

Varför: För att lära dig aktivera de inre magmusklerna, för bra magstöd, bra hållning, mindre belastning på ryggen och hela köret. 

3. Tåtouch

Sned fällkniv brukar jag också kalla denna övning. Här kan du hålla den ena handen vid sidan av kroppen som stöd. Sträva efter att ha helt rakt ben och rak överkropp, så är övningen jobbigast.

Varför: Jag tycker den är rolig att göra och känns bra. Du aktiverar både djupa och ytliga muskler, vilket är bra. Jag skulle också säga att den här övningen är rätt så funktionell för att snabbt ställa sig upp från liggande. Eftersom övningen är mera explosiv är den ett bra komplement till andra övningar. 

magövningar

 

Testa gärna magövningarna den här veckan, exempelvis som avslutning av ett träningspass! 

Andra tips på magövningar i kategorin magträning.

Om du vill läsa mera om magträning, och vilken typ av träning som är bäst:

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

4 thoughts on “Veckans utmaning: Tre tuffa magövningar

 1. Dessi skriver:

  Jättebra tips på magövningar! Körde några core-övningar på gymet idag men det var SÅ tråkigt. Ska testa dessa. Tack! :)

  1. Lina skriver:

   Jepp, testa gärna! :)

 2. Stefan skriver:

  Du är en väldigt söt och vacker kvinna. Gillar Dina muskler. :)

  1. Lina skriver:

   Tack ska du ha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen