Knakande axlar vid träning – träningstips som bara tar 5 sekunder

Knakande axlar vid träning – träningstips som bara tar 5 sekunder

13.08.2014

Har du också problem med knakande axlar när du tränar eller använder armarna? Ett sånt där ganska läskigt ljud med en känsla av att någonting hoppar fel i axeln, men det gör inte ont. Knakande axlar när man tränar är faktiskt rätt så vanligt, och jag brukar också ha det nu som då. Om det gör ont är det antagligen något annat som behöver tittas på av en läkare eller fysioterapeut, men om det inte gör ont är det antagligen det som många beskriver som knakande axlar, som är störande men inte direkt farligt.

Det som händer i axeln när det knakar är en muskelsena som hoppar över ett benutskott någonstans i axeln, och det är därifrån ljudet och den läskiga känslan kommer. Det är inte bra att detta fortsätter pågå hur länge som helst, för förstås kan det slita på muskelsenan som kan få skador. Dessutom känns det obehagligt. Men det finns något du kan göra för att fixa detta för att slippa knakandet, som bara tar 5 sekunder!

Tips för att slippa knakande axlar som bara tar 5 sekunder

Lyft upp armen som brukar knaka rakt framför dig med rak arm, ända upp till 180 grader så att fingrarna pekar mot taket. Antagligen knakar din axel både på väg upp och på väg ner. Testa nu att sitta eller stå med en riktigt bra hållning, med rak rygg. Dra skulderbladen mot varandra och axlarna lätt bakåt. Testa nu att lyfta upp armen på samma sätt – och med största sannolikhet så har knakandet i axeln försvunnit.

knakande axlar vid träning

Detta kan tillämpas på alla övningar där du lyfter armen över huvudet.

Det som händer är att axeln är i fel läge när du sitter med dålig hållning. Muskelsenorna har fel vinkel till benutskotten och därför kommer det knakande ljudet. Genom att rätta till hållningen förändras också läget i axeln och muskelsenorna kan röra sig fritt.

När du tränar kan du tillämpa samma principer för att slippa knakande axlar – tänk på att ha bra hållning med lätt tillbakadragna axlar när du tränar så kommer du både att använda musklerna effektivare och dessutom undvika skador. Kom också ihåg att spänna magen för att skydda ryggen, vilket man lätt kan glömma bort om man bara fokuserar på en bra hållning. 

Och så kommer du väl ihåg att regelbundet träna dina ömtåliga rotator cuff-muskler också, oberoende av om du har problem med knakande axlar eller ej!

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

4 thoughts on “Knakande axlar vid träning – träningstips som bara tar 5 sekunder

 1. Begt skriver:

  Tack för ett bra tips, det hjälpte verkligen! Har haft knakande axlar i flera veckor, men nu slutade de direkt faktiskt :D Skall testa efter jag sovit med så får jag se hur långsiktigt det är

 2. Annika skriver:

  För mig blir det tvärtom. Vad beror det då på? Försöker träna mig till min första chin, men när jag försöker dra mig upp tar det stopp i vänster axel (gör inte ont) och den axeln knakar ofta vid vissa övningar såsom uppvärmning.

 3. Björn skriver:

  Bra sida!!!
  Tack för tips.
  Jag är i samma läge som Annika. Försöker också bli starkare i chin och pull up.
  Vänster axel/skuldra stoppar utvecklingen, knackar i alla möjliga delar och axel låser sig lite på något konstigt sätt som gör att det ej går att få ut mer kraft.

  1. Björn skriver:

   Vad kan det bero på???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen