Pig squats – effektiva knäböj för benuthållighet och styrka

Pig squats – effektiva knäböj för benuthållighet och styrka

29.05.2017

Min syster skickade och frågade vad pig squats är för något. Jag googlade och det visade sig att jag nog gjort dem tidigare, någon gång på CrossFit Lauttasaari. Pig squats är precis som namnet antyder grisiga knäböj – otroligt jobbiga att göra, men belönande när de väl är gjorda!

Om du ofta tränar knäböj med skivstång på samma sätt, det vill säga med ungefär samma repetitioner och set, så rekommenderar jag att du testar på pig squats. Pig squat är vanliga knäböj som du gör med vissa reps och set – och resultatet är benstyrka med fokus på uthållighet. En hel del mjölksyra utlovas! Det är alltid bra att variera sig i träningen och testa på olika set och reps-kombinationer. Inte bara för att kroppen ska få mera utmaning, utan för att träningen ska bli mer varierande och rolig.

pig squats

Fast hur roliga pig squats är får du bestämma själv. Testa först, så kan du återkomma med rapport sedan!

Så här gör du pig squats

Du behöver en skivstång, vikter och ställning. Starta med 20 repetitioner, gå sedan ner till 19, 18, 17 o.s.v. tills du är på 1 repetition. För varje sänkning i repetition, så ska du samtidigt öka vikten.

Du kan själv pröva dig fram med vikterna. Vanligtvis startar man med 20 kg skivstång och ökar 2,5 kg eller 5 kg per set. Det går också bra att starta med 10 eller 15 kg skivstång. När jag gjorde dem tror jag att jag ökade med 2,5 kg per set, vilket betyder att den sista 1 RM blir på 67,5 kg. Det går givetvis bra att inte öka för varje set om man känner att man inte orkar. Man orkar förstås inte sitt PR på den sista repetitionen eftersom man gjort så många upprepningar innan.

knäböj tekniktips

OBS! Tänk på att värma upp väl innan du kör igång med dina pig squats, med både lätt rörlighetsträning och lätta repetitioner av knäböj. Sen är det bara att köra på så svetten sprutar och musklerna skriker!

Lästips: Knäböj & teknik – så här gör du den perfekta knäböjen

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen