Träningsprogram för barnvagspromenader – 3 bästa övningarna

Träningsprogram för barnvagspromenader – 3 bästa övningarna

01.09.2017

Det här helt otroligt hur mycket denna blogg handlat om barnvagnspromenader, med tanke på hur tråkigt det låter i mina öron. Promenader på asfalt är inte min favorit i motionsväg om man säger så. MEN när man har en knodd som ska sova och man själv behöver rastas, så är det verkligen perfekt med barnvagnspromenader.

Dessutom finns det några andra orsaker varför jag nu skriver om träningsprogram för barnvagnspromenader:

1. Promenader är underskattade för nyblivna mammor. Många börjar springa för tidigt och riskerar skador. Du hinner springa sen. Bygg upp kroppen först och gör promenaderna effektivare istället.

2. Att träna medan man går är tidssparande. Kondition och styrka på samma gång, ja tack!

3. Inre magmuskler och bäckenbotten är superviktiga att träna, men glöms lätt bort i en hektisk vardag med bebis. Om du tar som vana att träna dem när du går, så kan du vara säker på att få dem gjorda.

Det här träningsprogrammet tränar bäckenbotten, inre magmuskler och puls, så det är perfekt för alla mammor med barnvagn där ute!

Träningsprogram för barnvagnspromenader

Gå din vanliga runda eller vilken runda som helst på 30 minuter eller mer. Håll ett raskt tempo som ändå känns bekvämt. Du kan göra träningsprogrammet när som helst under rundan – förslagsvis mitt under rundan. Använd lyktstolpar som mått på sträckan. Vid varje lyktstolpe byter du övning (förutom den sista övningen, vila, som du gör två lyktstolpar framåt). Det blir totalt 7 lyktstolpar innan du gått igenom programmet ett varv.

Upprepa så många gånger du vill, t.ex. 5 varv igenom. Varva ner med lugn gång den sista biten hem.

1. Bäckenbotten – uthållighetsknip

Spänn bäckenbotten i ett uthållighetsknip medan du går raskt mellan två lyktstolpar. Spänn bakifrån fram, tänk att du drar fast ett blixtlås, och håll så starkt knip du kan mellan stolparna. När du slappnar av ska du känna hur knipet släpper – känner du inte det behöver du ta korta pauser mellan varje knip så du får till knipet ordentligt.

2. Bäckenbotten – maxknip

När du passerar nästa lyktstolpe, växla över till maxknip, där du kniper bäckenbotten i starka, korta knip medan du fortsätter gå. Detta är samma knip som du använder dig av när du nyser eller hostar.

3. Inre magmuskler – höger hand

Håll i handtaget på barnvagnen längst ut till sidan på rak arm framför dig. Känn hur du blir tvungen att spänna magkorsetten och parera vagnens rörelser med magen. Håll en bra hållning och behåll den naturliga lilla svanken i ryggen. För att göra det effektivare kan du göra små minisvängar så vagnen far fram och tillbaka, men håll svängarna så små att de knappt syns. Du ska bara känna dem.

Träning barnvagn

4. Inre magmuskler – vänster hand

Samma sak med vänster hand.

5. Pulshöjare!

Öka farten och gå i rask fart. Tänk på att ha en lätt spänning i både bäckenbotten och mage – som att du kunde skjuta fram vagnen med nedre mage om du råkade tappa greppet.

6-7. Vila

Gå i lugnt tempo för att få ner pulsen och slappna av i kroppen. Starta sen från början igen med nummer 1.

De här är enkla övningar, men som blir en bra grundträning för en mammakropp. Ta som vana att göra dem när du promenerar så behöver du inte träna dem skilt för sig. Om du vill komplettera med styrka för resten av kroppen kan du göra övningar som t.ex. knäböj, höftlyft, step ups, dips, krabban, pressar och drag med hantlar, rygglyft och övningar för inre magmuskler som t.ex. deadbug och övningar i fyrfota. Kanske du hinner göra tre övningar tre varv hemma på trappan innan bebisen vaknar?

Lycka till med träningen!

 

 

 

 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

2 thoughts on “Träningsprogram för barnvagspromenader – 3 bästa övningarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen